Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας: Επέτειος των δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 18:25
UPD:18:43
George Broussalis / STUDIO PANOU

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πλαισιωμένη από φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών

A- A A+

Με μια λαμπρή και συγκινητική τελετή, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, εορτάστηκε η Επέτειος των  δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, που ιδρύθηκε το 2008, και λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας θέλοντας να τιμήσει το σημαντικό αυτό έργο.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Mostafa El Feki απονέμει τιμητική διάκριση στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης της προσφοράς και του πολύχρονου έργου της στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Δρ Mostafa El Feki απένειμε τιμητική διάκριση στην κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είναι Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και μέλος του Advisory Board. Την κυρία Βαρδινογιάννη πλαισίωσαν απόφοιτοι του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών που της πρόσφεραν λουλούδια και την ευχαρίστησαν για την υποστήριξή της σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της τελετής.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πλαισιωμένη από φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών

Παραλαμβάνοντας το βραβείο και συγχαίροντας τους φοιτητές, η κα Βαρδινογιάννη δήλωσε βαθιά συγκινημένη τόσο για την ιδιαίτερη τιμή, όσο και για το γεγονός πως βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, μια πόλη που αισθάνεται «σαν δεύτερη πατρίδα της», ενώ  διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της Βιβλιοθήκης δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες να σπουδάσουν εκεί.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Κατά τη διάρκεια της Τελετής, η κα Βαρδινογιάννη πραγματοποίησε ξεχωριστή ομιλία για την Επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας καλώντας τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα έχουν τόσο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό, όσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης αποδέχτηκε την πρόταση της κας Βαρδινογιάννη, για συμμετοχή στους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Θερμοπυλών, με μεγάλη χαρά.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε  ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο σπουδαίο έργο του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών και στη συμβολή της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Mostafa El Feki

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας  Δρ. Mostafa  El Feki αναφέρθηκε στη συμβολή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στη δημιουργία και τη λειτουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών και ευχαρίστησε τον κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και την κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μίλησε για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και την «ομπρέλα» του πολιτισμού η οποία αγκαλιάζει διαχρονικά τις δύο χώρες ανεξάρτητα από τις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Μίλησε για τον ρόλο της κυρίας Βαρδινογιάννη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης και την προσκάλεσε να επισκέπτεται την Βιβλιοθήκη κάθε χρόνο τονίζοντας τη θετική της επίδραση.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Emad Khalil

Τα επιτεύγματα του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών μέσα στα δέκα αυτά χρόνια παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου, Καθηγητής Emad Khalil. 

Συνολικά 135 φοιτητές μέχρι σήμερα έχουν σπουδάσει και έχουν αποκτήσει πτυχίο στις Ελληνιστικές Σπουδές ή έχουν κάνει μεταπτυχιακά σε τομείς όπως η Ιστορία, η Λογοτεχνία, οι  Τέχνες, η Αρχαιολογία, η Αρχιτεκτονική και η Επιστήμη. Το Κέντρο έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει οργανώσει εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικές αποστολές, διεθνή σεμινάρια και συνέδρια, με πιο πρόσφατο το διεθνές Σεμινάριο «Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων στις Μουσειακές Σπουδές» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019 στην Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Erasmus +”.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πλαισιωμένη από φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών

Με κύριο συνεργάτη το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το Κέντρο συνεργάζεται με πολλά ακόμα πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ινστιτούτα όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Southampton, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, το Ecole de Louvre, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και πολλά άλλα, ενώ από την Ελλάδα συνεργάζεται με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Mέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η συνεργασία του με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επίπεδο σπουδών Μaster στις Ευρω-Μεσογειακές Σπουδές ενώ ταυτόχρονα ξεκινά νέος κύκλος σπουδών στο Κέντρο σε επίπεδο PhD στις ελληνιστικές σπουδές. Ξεκινούν επίσης προγράμματα για παιδιά για να έρθουν πιο κοντά στην αρχαιολογία.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Πρέσβης Νίκος Γαριλίδης, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  Mostafa El Feki, Χρήστος Ζαρεφός, Alla Ramadan

Αμέσως μετά ακολούθησε διάλεξη  του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, με θέμα «Μετρώντας με Σκιές και Νερό  Ίχνη από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Mostafa El Feki,  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ανδρέας Ζαΐμης 

Το «παρών» στη σπουδαία αυτή εκδήλωση έδωσαν Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κύριος Νίκος Γαριλίδης, η κυρία Έφη Ζερεφού, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κύριος Ανδρέας Ζαΐμης, μέλη και υποστηρικτές των «Φίλων της Βιβλιοθήκης», όπως η κυρία Κατερίνα Σοφιανού και η κυρία Αναστασία Μηλοπούλου, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου όπως η Υποδιευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Dr Hoda El Mikati και ο καθηγητής Farrag Ashraf, καθηγητές  και φοιτητές του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού και πνευματικού κόσμου.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή