Εκτός λίστας αποζημίωσης πολλά ιατροτεχνολογικά προϊόντα στον ΕΟΠΥΥ

Οι πολύπλοκες διαδικασίες δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 12:52
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Την άμεση ένταξη όλων των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ ιατροτεχνολογικών προϊόντων στις λίστες αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) καθώς όπως λέει, οι πολύπλοκες διαδικασίες που εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στον Οργανισμό δημιουργούν τελικά ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Με βάση τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες, τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα και τα Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής (Ι/Π και ΣΕΔ) ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ προκειμένου να εγκριθούν, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει παράλληλα και δικό του Μητρώο Έγκρισης Ι/Π – ΣΕΔ  και κατηγοριοποίησης αυτών, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και αποτέλεσμα τα υλικά που έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ να απορρίπτονται από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς κάποια αιτιολογία και  να κατηγοριοποιούνται αυθαίρετα, ενώ τα υλικά που τελικά εγκρίνονται, εισάγονται στις λίστες αποζημίωσης σε χρόνους που συχνά υπερβαίνουν τα δύο έτη.

Όλη αυτή η χρονοβόρα διαδικασία, καθίσταται ανέφικτη η χρήση νέων υλικών και νέων τεχνολογιών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και αν οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα οικονομικά όρια που θέτει ο Οργανισμός. Ενώ ακομα και βελτιώσεις υφιστάμενων προϊόντων, δεν μπαίνουν στις λίστες αποζημίωσης και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να περιμένουν 1-2 χρόνια μέχρι να γίνουν αυτές οι βελτιώσεις και να εισαχθούν στο Μητρώο Αποζημίωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, κ. Γεράσιμος Λειβαδάς μιλά για ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, εκείνους που έχουν πρόσβαση στα αναχρονιστικά προϊόντα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, και εκείνους που μπορούν να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Όπως λέει, οι εξελίξεις σε πάρα πολλά ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι ραγδαίες γι αυτό και η βελτίωση ή η αντικατάσταση κάποιων προϊόντων πρέπει να γίνεται άμεσα, έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα νέα υλικά.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή