Άγνωστα κείμενα του Μαρσέλ Προυστ δημοσιεύονται για πρώτη φορά

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 10:17
A- A A+

Πριν από 100 χρόνια, ο Μαρσέλ Προυστ (1871 - 1922) βραβεύθηκε με το περίφημο βραβείο Goncourt, την ανώτατη λογοτεχνική διάκριση στην πατρίδα του.

Τιμώντας εκείνη την ημέρα, ο μικρός γαλλικός εκδοτικός Οίκος Éditions de Fallois δημοσιεύει άγνωστα κείμενα, σκίτσα και διηγήματα του διάσημου Γάλλου συγγραφέα.

Τα χειρόγραφα δεν ανακαλύφθηκαν πρόσφατα αλλά βρίσκονταν εδώ και καιρό στη συλλογή του Μπερνάρ ντε Φαλουά, ιδρυτή του μικρού εκδοτικού Οίκου. Στη διαθήκη που άφησε, όταν πέθανε το 2018, όριζε τον Λυκ Φες, κριτικό λογοτεχνίας, υπεύθυνο να επεξεργαστεί τα χειρόγραφα που βρίσκονταν μέσα σε επτά κουτιά.

Ο τίτλος της συλλογής είναι «Le Mystérieux Correspondant et autres nouvelles inédites» (Ο μυστηριώδης ανταποκριτής και άλλες ανέκδοτες νουβέλες).

Πολλά υποδηλώνουν ότι το υλικό αυτό προοριζόταν για το πρώιμο έργο του «Ηδονές και Ημέρες» (1896). Τελικά, ο 20χρονος τότε συγγραφέας αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τα κείμενα.

Ο εκδότης του σημερινού βιβλίου, Λυκ Φες, πιστεύει πως υπάρχουν δυο λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με τα κείμενα διότι τα θεωρούσε ανολοκλήρωτα. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι πολλά από αυτά αναφέρονταν στην ομοφυλοφιλία και, ίσως, αισθανόταν άβολα να τα συμπεριλάβει. Η κοινωνία, στην οποία ζούσε ο Προυστ, ήταν βαθιά συντηρητική.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή