Δεύτερο απεργιακό «ραντεβού» ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 10:18
UPD:11:38
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, θα είναι η Τετάρτη, με τα συνδικάτα να δίνουν το δεύτερο αγωνιστικό «ραντεβού» τους ενάντια στις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Η ΓΣΕΕ απηύθυνε χθες κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που ανήκουν στη δύναμή της. Κάλεσε επίσης όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα με αιχμή τις προωθούμενες από την κυβέρνηση «δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων».

Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. της Τετάρτης στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΓΣΕΕ ζητεί να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις «εδώ και τώρα», καθώς – όπως επισημαίνει - «περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα τα δικαιώματα συλλογικής οργάνωσης, ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας».

«Η επιτυχία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη μας δίνει τη δύναμη και το έναυσμα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον αντιαναπτυξιακό νόμο και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Συνεχίζουμε δυνατά και απεργούμε στις 2 Οκτώβρη ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου» αναφέρει από την πλευρά του το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας για αύριο από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

«Ραντεβού» στις 10.30 την Τετάρτη στα Προπύλαια έχει δώσει το ΠΑΜΕ. «Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη, έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Υποστηρίζει ακόμη πως «το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες» και «δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα».

Ποιοι συμμετέχουν

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για αύριο Τετάρτη αποφάσισαν και το δ.σ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αλλά και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ έχουν ανακοινώσει ότι θα πάρουν μέρος η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αλλά και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Στάση εργασίας από τις 10.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων θα συμμετέχει στην κινητοποίηση με πεντάωρη στάση εργασίας (10.00 – 15.00) ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, που – όπως επισημαίνει - «περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ακινητοποιημένοι θα μείνουν αύριο οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, αλλά και οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (γραμμή 1).

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, αλλά και του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ προκηρύσσεται τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3/10/19 από τις 12.00 έως τις 15.00, με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.  

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν την Τετάρτη από τις 9.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, ), ενώ το τραμ θα εκτελεί δρομολόγιο από τις 9.00 το πρωί έως τις 15.00.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο και οι εργαζόμενοι σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Προαστιακό, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας και την επόμενη ημέρα, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ.

Εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία. Το θέμα εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία. Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00.01, έως τη λήξη, στις 24.00, στις 2 Οκτωβρίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή