Ο Τραμπ περνάει στην αντεπίθεση για την έρευνα που ζήτησε από την Ουκρανία εις βάρος του Μπάιντεν

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 09:47
UPD:09:53
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος και στενοί συνεργάτες του, στο ζήτημα που έχει προκύψει και παίρνει μορφή σκανδάλου σχετικά με το αίτημα Τραμπ προς τον πρέδρο της Ουκρανίας να διεξαγάγει έρευνα για τον γιο του κυριότερου – έως σήμερα – αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε ότι ο Μπάιντεν και ο γιος του υπήρξαν μέρος της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένκσι στις 25 Ιουλίου. «Στο μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας συνεχάρην τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά συζητήσαμε εκτενώς και για τη διαφθορά, καθώς και ότι δεν θέλουμε δικοί μας άνθρωποι, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο γιος του να συμβάλουν στη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στόχος μου δεν ήταν να κάνω ζημιά στον Μπάιντεν, ωστόσο διέπραξε κάτι πολύ ανέντιμο», πρόσθεσε ο Τραμπ απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επιθέσεις των Δημοκρατικών και στην ιδέα που που διατυπώθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο ειδικής επιτροπής στο Κογκρέσο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Αμερικανού προέδρου. Το σκεπτικό των Δημοκρατικών είναι πως εάν όντως ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να διαξαγάγει έρευνα για τους Μπάιντεν, επί της ουσίας προωθεί ξένη ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι οκτώ φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους να συνεργαστεί με τον προσωπικό δικηγόρο του Ρούντι Τζουλιάνι υπογραμμίζοντας πως η Ουάσιγκτον θέλει να ξέρει εάν ευσταθούν καταγγελίες για παρατυπίες εκ μέρους του Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος. Ο γιος του Χάντερ Μπάιντεν εργαζόταν για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.  

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν απέκλεισε από την πλευρά του το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης της συνομιλίας, αν και σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι μπορεί να συμβεί μόνο «σε ακραίες περιπτώσεις».

Το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής εναντίον του Τραμπ επανέφερε ο  πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ, ο οποίος εκτίμησε ότι εάν αποδειχθεί ότι ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του τότε η πρόταση μομφής είναι μονόδρομος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει να εκκινηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Έως σήμερα ωστόσο το απέφευγε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, καθώς γνωρίζει ότι οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή