Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Άλλοι 300 μετανάστες το πρωί στη Λέσβο, έως πότε; 

Αντιπεριφερειάρχης Σάμου: Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 14:48
UPD:16:08
INTIME NEWS/INTIMEnews / INTIMEsports

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

«Έως τις 11:00 σήμερα έχουν εισέλθει παρατύπως στη Λέσβο 300 οικονομικοί, κυρίως, μετανάστες! Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και τη λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά "λησμονούνται" εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;» διερωτάται, με δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

«Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ» αναφέρει ο κ. Μουτζούρης.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, συνολικά 2.292 πρόσφυγες και μετνάστες ήρθαν το τελευταίο πενθήμερο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου / Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), στα νησιά ήταν χθες 28.150: Στη Λέσβο 13.643, στη Σάμο 5.635, στη Χίο 3.718, στην Κω 3.458, στη Λέρο 1.593 και στα λοιπά νησιά 103.

Στη Σάμο, νωρίς το πρωί, κάτοικοι του χωριού Μυτιληνιοί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γειτονική περιοχή Ζερβού, όπου προχθές ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή νέου ΚΥΤ σε χώρο πρώην σφαγείων.

Σε δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, σημειώνει πως το μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε και τονίζει πως οι κάτοικοι του νησιού «δε μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την εξαθλίωση του βιοτικού μας επιπέδου... Τα τελευταία χρόνια είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ολόκληρη η Ευρώπη κωφεύει στις οχλήσεις και τις διαμαρτυρίες μας. Τα νησιά μας πλέον έχουν μετατραπεί σε φυλακές δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι καθημερινά δημιουργούν προβλήματα και δυσλειτουργίες στην τοπική κοινωνία. Η υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν επιδεικνύει την αλληλεγγύη που υποχρεούται σε όλους εμάς τους Βορειοπελαγίτες, αφού μάλλον αρνείται να αναγνωρίσει κάτι που προφανέστατα είναι βλαβερό για την ομοιογένεια και τη σύσταση των κοινωνιών των νησιών και φυσικά ολόκληρης της χώρας».

Ο κ. Πανουράκης επισημαίνει ότι «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, στο νησί μας, τη Σάμο, και πιο συγκεκριμένα στο Βαθύ, η  κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική, αφού η αναλογία του γηγενούς πληθυσμού στην πρωτεύουσα τείνει να εξισωθεί με αυτή του μεταναστευτικού πληθυσμού. Οι ελάχιστες αναχωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί υπερκαλύπτονται από τις νέες εκατοντάδες καθημερινές αφίξεις. Θλιβερή αλήθεια αποτελεί το γεγονός ότι ενώ 7.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα νησιά μας, καθώς έχει τακτοποιηθεί το θέμα του ασύλου τους, δυστυχώς παραμένουν εγκλωβισμένοι. Οι Σαμιώτες πλέον είμαστε αγανακτισμένοι. Στόχος όλων μας και επιτακτική ανάγκη είναι η αποσυμφόρηση του νησιού μας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πλοία τα οποία σε εβδομαδιαία βάση θα μεταφέρουν από τη Σάμο τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους».

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου δηλώνει ότι οι Σαμιώτες απαιτούν, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες-πρόσφυγες και τη μεταφορά των υφιστάμενων δομών εκτός των αστικών ιστών της πόλεως Σάμου, την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας  και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή