Βρετανία: Διαγωνισμός ύψους 20 δισ. λιρών για άδειες αιολικών πάρκων

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 11:34
UPD:11:42
shutterstock
A- A A+

Επιταχύνεται η στροφή της Βρετανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς εντείνονται και οι φωνές αγωνίας για την κλιματική κρίση ανά τον πλανήτη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τον πρώτο διαγωνισμό εδώ και μία δεκαετία για offshore αιολικά πάρκα, ο οποίος και υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους έως και 20 δισ. στερλινών (22,59 δισ. ευρώ). 

Η ανταγωνιστική δημοπρασία μισθώσεων επιτρέπει στις εταιρείες να αναπτύξουν μεγάλης κλίμακας ανεμογεννήτριες στη θάλασσα και θα προσθέσει τουλάχιστον 7 γιγαβάτ στην παραγωγική δυνατότητα του βρετανικού δικτύου ηλεκτρονικού ρεύματος, δίνοντας ώθηση στα σχέδια για πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα. 

Η Βρετανία θέλει να περιορίσει την εξάρτησή της τόσο από τα ορυκτά καύσιμα, των οποίων οι εκπομπές ρύπων προκαλούν την κλιματική αλλαγή όσο και από την πυρηνική ενέργεια, που είναι μεν καθαρή μορφή ενέργειας, αλλά έχει υψηλότατους κινδύνους. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποφασίσει το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας σε ορίζοντα πενταετίας. 

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι χρειάζεται επενδύσεις έως και 100 δισ. στερλινών σε ορίζοντα δεκαετίας για να αναβαθμίσει το γηρασμένο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Στην προσπάθεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο η αιολική ενέργεια, χάρη και στη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής της. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή