Ούτε στον Γιούνκερ αρέσει η σύνδεση του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» με τη μετανάστευση

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 14:11
UPD:14:15
REUTERS/INQUAM PHOTOS
A- A A+

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχεται πιέσεις για να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο τίτλο «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» από το χαρτοφυλάκιο του αρμόδιου για τη μετανάστευση Επιτρόπου, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία. 

Μετά τις έντονες αντιδράσεις Ευρωβουλευτών,αλλά και την επισήμανση του Παρισιού ότι η ονομασία προκαλεί ερωτήματα, ήταν η σειρά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εκφράσει ενστάσεις για την επιλογή της διαδόχου του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δώσει αυτόν τον τίτλο στο χαρτοφυλάκιο. 

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «δεν του αρέσει η ιδέα» να συνδεθούν η μετανάστευση και ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής». «Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έρχεται σε αντίθεση με τη μετανάστευση», είπε χαρακτηριστικά στο Euronews.

Αν και οι εντονότερες αντιδράσεις ήρθαν αρχικά από τους Ευρωβουλευτές Πρασίνων, Φιλελευθέρων και αριστερών κομμάτων, φαίνεται τελικά ότι αρκετοί ακόμη και στους κόλπου του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το οποίο προέρχονται τόσο ο Γιούνκερ όσο και η φον ντερ Λάιεν, πιστεύουν ότι θα πρέπει να αλλάξει η ονομασία του χαρτοφυλακίου. Και τούτο γιατί ενώ στόχος ήταν να μπει φρένο στην ακροδεξιά, το αποτέλεσμα ήταν να κατηγορηθεί η Κομισιόν ότι ολισθαίνει στη διχαστική ρητορική της. 

Το τι εννοεί κανείς με τον όρο «ευρωπαϊκός τρόπος ζώης» δεν είναι αυτονόητο, ενώ από την πρώτη στιγμή οι επικριτές της ιδέας τόνισαν πως η Κομισιόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος και τι είναι αυτό που τον απειλούν. 

Το AFP σημειώνει ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έχει χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα από την πλευρά του τον αμφιλεγόμενο τίτλο στο επίσημο προφίλ του στο Twitter. Αναφέρει αντίθετα τα θέματα «μετανάστευση», «ασφάλεια», «κοινωνικά δικαιώματα», «παιδεία», «πολιτισμός» και «νεολαία».

«Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής βασίζεται στην αλληλεγγύη, την πνευματική ηρεμία και την ασφάλεια, σημαίνει να μένουμε πιστοί στις ιδέες μας».  Οφείλουμε να απαντήσουμε και να κατευνάσουμε τους θεμιτούς φόβους και ανησυχίες για την επίδραση μιας άτακτης μετανάστευσης στην οικονομία μας και την κοινωνία μας» εξηγεί από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τον Μαργαρίτη Σχοινά. Θύμισε δε ότι οι ονομασίες των χαρτοφυλακίων των αντιπροεδριών έχουν αντληθεί από το πολιτικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Σημειώνεται ότι η Καριμά Ντελί, Γαλλιδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, σύμφωνα με το Euractiv προσπάθησε να συγκεντρώσει τη στήριξη όλων των επικεφαλής των επιτροπών προκειμένου να σταλεί κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη διαφωνία τους για την ονομασία του χαρτοφυλακίου. 13 επικεφαλής τάχθηκαν υπέρ και τρεις διαφώνησαν. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή