Βρετανία: Στο φως τα απόρρητα έγγραφα για το no deal Brexit

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 21:49
UPD:23:56
via REUTERS/UK Parliament/Jessica Taylor
A- A A+

Την δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων της κυβέρνησης που αφορούν τις προετοιμασίες της για το no deal Brexit αποφάσισε η Βουλή των Κοινοτήτων. 

Την σχετική πρόταση είχε καταθέσει ο βουλευτής των Τόρις και πρώην γενικός εισαγγελέας, Ντόμινικ Γκριβ, ζητώντας να επιτραπεί στη Βουλή να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα έγγραφα αλλά και να δημοσιευθούν ιδιωτικά μηνύματα κυβερνητικών αξιωματούχων που σχετίζονται με την πρόσφατη απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 311 βουλευτές, ενώ 302 καταψήφισαν. 

Αμέσως μετά, θα συζητηθεί η πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, για τη σημασία της επιβολής του νόμου Μπεν και την υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με αυτόν, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να μην υπακούσει στο νόμο.

Στη συνέχεια, αναμένεται η νέα πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, για την οποία θα υπάρξει συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία.

«Θα ενημερώσουμε το κοινοβούλιο»

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έγκριση της πρότασης από το κοινοβούλιο, αλλά δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει ενημέρωση του κοινοβουλίου.

 «Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να μοιραστεί τις κατάλληλες πληροφορίες με το κοινοβούλιο, αλλά πρέπει να ισορροπήσουμε αυτή την υποχρέωση με το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, τα νομικά μας καθήκοντα και με την διαβεβαίωση ότι οι υπουργοί θα λάβουν πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση που θα παραμείνει εμπιστευτική. Ο σκοπός των πληροφοριών που ζητήθηκαν στην πρόταση είναι δυσανάλογος και πρωτοφανής. Θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει η υπερψήφιση της πρότασης Γκριβ

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης του βουλευτή των Τόρις Ντόμινικ Γκριβ, η κυβέρνηση υποχρεούται να δημοσιοποιήσει:

1) όλα τα προσωπικά μηνύματα ανάμεσα σε 9 συμβούλους της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Ντόμινικ Κάμινγκς, στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, από τις 23 Ιουλίου μέχρι την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

2) όλα τα έγγραφα της κυβέρνησης από τις 23 Ιουλίου που σχετίζονται με το no deal Brexit.

Όλα τα έγγραφα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή