ΕΚΑΒ για Μαχαιρίτσα: Ανεύθυνες οι ευθύνες που μας καταλογίζουν

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 17:15
UPD:19:16
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Τα στοιχεία που τηρεί σχετικά με τη διακομιδή του τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα δίνει στη δημοσιότητα το ΕΚΑΒ, μετά και την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που υποστηρίζει ότι η ανυπαρξία ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Αλμυρού Μαγνησίας αποδείχθηκε καθοριστική για τη ζωή του δημοφιλούς καλλιτέχνη, που απεβίωσε τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, το τηλεφωνικό κέντρο του στον Βόλο «δέχτηκε κλήση στις 04:27 τα ξημερώματα της 9/9/2019 για την περιοχή Πτελέος Μαγνησίας.

Η κλήση διαβιβάστηκε σε Κινητή Μονάδα με Ιατρό (Κ.Ι.Μ.), η οποία αφίχθη στο σημείο στις 05:10. Η Ιατρός της Κινητής Ιατρικής Μονάδας διαπίστωσε τον θάνατο του τραγουδοποιού και μάλιστα διαπίστωσε ότι παρουσίαζε υποστάσεις στο κάτω μέρος του σώματός του.

Ακολούθησε η διακομιδή στο νοσοκομείο του Βόλου, με άφιξη στις 06:18, προκειμένου να πραγματοποιηθεί νεκροτομή για τα αίτια θανάτου.

Όσοι ανεύθυνα καταλογίζουν ευθύνες, υπονοώντας ότι ο τραγουδοποιός μπορεί να ζούσε εάν είχε πάει στο σημείο το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αλμυρού, οφείλουν να γνωρίζουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να περιμένουν την ιατροδικαστική έκθεση και να επιδεικνύουν σεβασμό στη μνήμη του νεκρού και στον πόνο των οικείων του» αναφέρει το ΕΚΑΒ.

ΠΟΕΔΗΝ: Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Αλμυρού...

Νωρίτερα, η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει πως «παραμένουν ακάλυπτα από ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας, παρά τα πολλά τραγικά περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα».

Όπως υποστήριξε, «για άλλη μια φορά, χθες το βράδυ, το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, δεν είχε βάρδια. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για επείγον περιστατικό από την περιοχή Πτελεό Μαγνησίας στις 04:27 το πρωί. Αμέσως κινητή ιατρική μονάδα ξεκίνησε από τον Βόλο, η απόσταση είναι 70 χλμ με μεγάλο μέρος της διαδρομής να είναι επαρχιακός δρόμος, καθώς στο Κέντρο Υγείας, το οποίο απέχει 30 χλμ από το Πτελεό.

Όταν έφτασε στο σημείο, 45 λεπτά περίπου μετά ήταν ήδη αργά. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν από τους διασώστες και τον ιατρό του ΕΚΑΒ, δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Αλμυρού, θα έφτανε στο περιστατικό σε πολύ λιγότερο χρόνο και θα υπήρχαν ελπίδες για τη ζωή του ασθενούς, που τυγχάνει να ήταν γνωστός καλλιτέχνης.

Υπάρχουν τρία ασθενοφόρα στη βάρδια στο ΕΚΑΒ Βόλου, που δεν προλαβαίνουν να καλύψουν και τις ανάγκες των ορεινών περιοχών, καθώς οι αποστάσεις είναι δυσπρόσιτες και μεγάλες. Όταν δεν διαθέτουν ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας και καλούν ασθενοφόρο από τον σταθμό του ΕΚΑΒ Βόλου, οι διακομιδές καθυστερούν έως και τέσσερις ώρες.

Πόσα τραγικά περιστατικά πρέπει να συμβούν για να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας με πληρώματα ασθενοφόρου;» διερωτήθηκε η ΠΟΕΔΗΝ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή