Γερμανία: Ο Σολτς θα τηρούσε την κομματική πειθαρχία αν το SPD εγκατέλειπε τον κυβερνητικό συνασπισμό

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 08:00
UPD:08:30
REUTERS/Hannibal Hanschke
A- A A+

Με την κομματική γραμμή θα συντασσόταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αποφαίνονταν αργότερα φέτος ότι είναι πλέον καιρός να εγκαταλείψουν τον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη συντηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. 

«Θα γίνει μια αξιολόγηση», κατόπιν, «τον Δεκέμβριο, το κόμμα θα πάρει μια απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε» και «όλοι μας θα πρέπει να πειθαρχήσουμε σε αυτή την απόφαση, συμπεριλαμβανομένου και εμού», υπογράμμισε ο Σολτς στη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα εγκατέλειπε τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που οι σύνεδροι του SPD αποφάσιζαν πως είναι καιρός το κόμμα να αποχωρήσει από τον «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη Μέρκελ, ο Σολτς απάντησε: «Το SPD θα αποφασίσει ποιον δρόμο θα πάρουμε και αυτή η απόφαση θα ισχύσει για όλους μας».

Το SPD, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, θα αναδείξει νέα ηγεσία στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο και θα επανεξετάσει τη στάση του ως προς τον συνασπισμό με τη δεξιά. Ο Σολτς συγκαταλέγεται στους κυριότερους υποψηφίους για την ηγεσία της ιστορικής παράταξης της γερμανικής κεντροαριστεράς.

Ο υπουργός Οικονομικών ανήκει σε εκείνους στο κόμμα του που τάσσονται υπέρ της παραμονής στον συνασπισμό με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), που το SPD συμφώνησε μάλλον απρόθυμα να συγκροτηθεί μετά την οδυνηρή ήττα που γνώρισε στις εκλογές του 2017. Ωστόσο, μια όχι ευκαταφρόνητη μερίδα της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, απαυδισμένη με την υποστήριξη των επιλογών της καγκελαρίου, ζητεί επίμονα το κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση και να ανασυνταχθεί.

Το SPD έχει μείνει χωρίς αρχηγό αφότου η Αντρέα Νάλες υπέβαλε την παραίτησή της τον Ιούνιο, μετά την βαριά ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Η κούρσα για την ηγεσία του SPD άρχισε προχθές Τετάρτη, με 17 υποψήφιους. Στη διάρκεια της παρατεταμένης εκστρατείας, οι υποψήφιοι θα λάβουν μέρος σε 23 συνεδριάσεις τοπικών οργανώσεων του κόμματος μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου αναμένεται να γίνει γνωστό την 26η Οκτωβρίου. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει πάνω από τις μισές ψήφους των μελών, θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή