Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν για συνάντηση κορυφής για την Ουκρανία

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 16:40
UPD:16:43
REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Την προοπτική μια νέας συνάντησης κορυφής για την Ουκρανία συζήτησαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν τη διεξαγωγή μια νέας συνάντησης κορυφής στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας, στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία, με σκοπό την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι μια συνάντηση κορυφής για την Ουκρανία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, η συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία άρχισαν το 2014 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούν να βρουν μια λύση στη διένεξη αυτή τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τελευταία συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στο Βερολίνο.

Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Μέρκελ και ο Πούτιν συμφώνησαν ότι η ουκρανική διένεξη απαιτεί μια λύση ώστε να επισπευσθούν οι συνομιλίες που αφορούν τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Συρία, κυρίως για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως και την έναρξη του πολιτικού διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή