Χονγκ Κονγκ: Αντλίες νερού και πυροβολισμός από την αστυνομία κατά διαδηλωτών

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 20:38
UPD:20:40
REUTERS/TYRONE SIU

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Αστυνομικός στο Χονγκ Κονγκ πυροβόλησε τουλάχιστον μία φορά με το πυροβόλο όπλο του και η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού κατά ριζοσπαστών διαδηλωτών την Κυριακή, περιστατικό που σημειώνεται πρώτη φορά στην πρώην βρετανική αποικία, η οποία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

«Απ' ό,τι καταλαβαίνω, ένας συνάδελφος πυροβόλησε με το όπλο του. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ένας ένστολος αστυνομικός πυροβόλησε» δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, ο Λεούνγκ Κγουόκ Γιν, στους δημοσιογράφους, ενώ σφοδρές ταραχές είχαν ξεσπάσει μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και της αστυνομίας στο Τσουέν Γουάν, σχεδόν 10 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Δεν κατέστη δυνατόν να γίνει γνωστό ποιος ήταν ο στόχος του πυροβολισμού, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανοίγει πυρ από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, πριν από τρεις μήνες. Το ημιαυτόνομο έδαφος, ένα από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, μαστίζεται από τον Ιούνιο από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε από τη αντίθεση σε ένα σχέδιο νόμου, που πλέον δεν ισχύει και αφορούσε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξελίχθηκε σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο.

Χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν σήμερα μια ακόμη πορεία σε ήρεμο κλίμα, υπό καταρρακτώδη βροχή, προς τη συνοικία του Τσουέν Γουάν. Ωστόσο, ριζοσπάστες διαδηλωτές έστησαν ένα οδόφραγμα και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Αφού πρώτα έριξε δακρυγόνα χωρίς να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η μονάδα της αστυνομίας για την καταστολή έκανε χρήση αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών, μια ένδειξη της κλιμάκωσης, καθώς οι δυνάμεις της τάξης δήλωναν πως δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τακτική διάλυσης, παρά μόνο σε περίπτωση «διατάραξης της δημόσιας τάξης σε ευρεία κλίμακα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή