Τραμπ για Τζόνσον: Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το Brexit

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 09:59
UPD:12:20
REUTERS/Jonathan Ernst
A- A A+

Ως τον «σωστό άνθρωπο» για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγα λεπτά πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της συνόδου των G7, ο ένοικος του Λευκού Οίκου εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας τη δουλειά» δήλωσε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται καμία συμβουλή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «σημαντική εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση του Brexit.

Νωρίτερα, άλλωστε, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια που υπάρχουν για όσες βρετανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στις ΗΠΑ για τις βρετανικές εταιρείες που για πολλούς παραμένουν ακατανόητα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες πριν την έξοδο από την Ε.Ε., και ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες για την προετοιμασία του Brexit, το Λονδίνο επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αντισταθμίσει το κόστος μίας πιθανής άτακτης αποχώρησης από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για την κατάρτιση μίας νέας εμπορικής συμφωνίας.

«Ανοιχτός» στην επανένταξη της Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε και στην πιθανή επιστροφή της Ρωσίας στη σύνοδο των G7, εμφανιζόμενος «θετικός» σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι πιθανό να καλέσουμε τη Ρωσία να ενταχθεί εκ νέου στην ετήσια σύνοδο των αναπτυγμένων οικονομιών» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης της συνόδου των G7 στη Γαλλία.

Η Ρωσία ήταν μέλος της συνόδου των G8 έως το 2014, όταν και αποπέμφθηκε λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Πάντως, τα ευρωπαϊκά κράτη επιμένουν ότι η επανένταξη της Μόσχας προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της Συμφωνίας του Μινσκ για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, απέφυγε να διευκρινίσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί δυνατή η επάνοδος του Πούτιν στη σύνοδο των ισχυρότερων ηγετών του πλανήτη.

«Οι ηγέτης των G7 είναι υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά είναι πολύ πρόωρη η επανένταξη (σ.σ. της Ρωσίας)» δήλωσαν ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο AFP, κληθείσες να σχολιάσουν τα παραπάνω.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή