Χόγκαν: Ο Τζόνσον θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 06:41
UPD:07:00
A- A A+

Πυρά εναντίον του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που - όπως υπενθύμισε - «δεν έχει εκλεγεί» από τον λαό, εξαπέλυσε την Τετάρτη ο ιρλανδός Επίτροπος της Ε.Ε. Φιλ Χόγκαν, κατηγορώντας τον ότι εφαρμόζει πολιτική υψηλού κινδύνου και θέτει σε κίνδυνο «την ειρήνη» στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Χόγκαν, ο απερχόμενος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, προειδοποίησε ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου, πράγμα που ο Τζόνσον απειλεί ανοικτά ότι μπορεί να επιλέξει, θα προκύψει αναπόφευκτα «δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα» στις συνομιλίες των δύο πλευρών για τη μελλοντική τους σχέση. Κατηγόρησε τον ηγέτη των Συντηρητικών πως έχει «γεμίσει την κυβέρνησή του» με οπαδούς του λεγόμενου «σκληρού» Brexit και πως έχει σχηματίσει τη «hard Brexit dream team».

«Ο τζόγος με την ειρήνη και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν είναι σωστή πολιτική», τόνισ ο Χόγκαν σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας αναπαρήγαγε η εφημερίδα The Irish Independent.

«Σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, η μόνη κληρονομιά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που θα παραπέμπει στον Τσόρτσιλ θα είναι το ότι “ποτέ τόσο λίγοι δεν έκαναν τόσο μεγάλο κακό σε τόσους πολλούς”», πρόσθεσε, σε ακόμη μια δηκτική νύξη στον Τζόνσον, που υποστηρίζει πως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, είναι ο «ήρωας του».

Ο Χόγκαν στάθηκε ακόμη στον ισχυρισμό του Τζόνσον ότι ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμπεριληφθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας - το λεγόμενο backstop - είναι «αντιδημοκρατικό». 

Η τοποθέτηση του Χόγκαν καταγράφηκε την ώρα που ο Τζόνσον κάνει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χθες συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και σήμερα θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G7 στο θέρετρο Μπιαρίτς το Σαββατοκύριακο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή