Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τους φάρους της Ελλάδας

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 05:44

Φάρος Δουκάτο, Λευκάδα

A- A A+

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι πολίτες που επισκέφθηκαν τους φάρους κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, την περασμένη Κυριακή.

Φάρος Ακρωτηρίου, Σαντορίνη

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), τους 28 φάρους της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι παρέμειναν ανοικτοί από τις 10.00 μέχρι τις 20.00 -με την ευκαιρία του εορτασμού- επισκέφθηκαν συνολικά 21.500 πολίτες.

Φάρος Σπαθί, Σέριφος

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου.

Φάρος Τουρλίτης, Άνδρος

Σημαντικότεροι φάροι στην αρχαιότητα ήταν ο φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου, ενώ σήμερα αναμφίβολα την πρώτη θέση κατέχει το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, έστω κι αν ουσιαστικά δεν φωτοδοτεί. Στην Ελλάδα, σε κάποιες πόλεις οι υφιστάμενοι φάροι αποτελούν τα σύμβολά τους όπως ο φάρος της Αλεξανδρούπολης για την Αλεξανδρούπολη, ο φάρος της Κρανάης για το Γύθειο, ο φάρος της Πάτρας για την Πάτρα κ.λπ.

Φάρος Λιβάδας, Τήνος

Κάθε φάρος φέρει ιδιαίτερο όνομα -συνήθως της περιοχής εγκατάστασης, και γεωγραφικό στίγμα. Επίσης, ιδιαίτερα στοιχεία εκάστου είναι το ύψος του -της φωτιστικής εστίας του από της μέσης πλήμμης της στάθμης της Θάλασσας, και η περιοδικότητα διαδοχής φωτοβολίας και σκότους. Το τελευταίο αυτό γνώρισμα καλείται χαρακτηριστικό φάρου (characteristic).

Φάρος Καψάλι, Κύθηρα

Η περίπτωση ύπαρξης δύο φάρων με ίδιο χαρακτηριστικό στην ίδια γεωγραφική περιοχή πρέπει να θεωρείται αποκλεισμένη. Ο απαιτούμενος χρόνος για μια πλήρη επανάληψη του χαρακτηριστικού του φάρου ονομάζεται περίοδος φάρου. Η περιοδικότητα φάρου μετριέται σε λεπτά ή δευτερόλεπτα της ώρας. Τα ύψη των φάρων, για λόγους ασφαλείας, μετρούνται συνήθως σε πόδια ή μέτρα και αντιπροσωπεύουν το ύψος της εστίας και όχι όλου του κτίσματος από τη μέση πλήμμη (MHV) της θάλασσας.

Φάρος Απολυτάραις, Αντικύθηρα

Όλα τα παραπάνω στοιχεία που προσδιορίζουν έκαστο φάρο καθώς και τις εγκαταστάσεις του  περιλαμβάνονται στους φαροδείκτες. Στους ναυτικούς χάρτες, οι φάροι συμβολίζονται με κόκκινο μικρό κύκλο ή με αστερίσκο συνοδευόμενο με κόκκινο λοβό στη γεωγραφική του θέση.

gkoul@nftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή