Το Γιβραλτάρ απέρριψε το αμερικανικό αίτημα σύλληψης του «Grace 1»

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 16:42
UPD:16:45
REUTERS/JON NAZCA
A- A A+

Απορρίφθηκε σήμερα από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, της βρετανικής αποικίας στη νότια Ισπανία, το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να κρατήσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα χωρικά του ύδατα. Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ επισήμανε πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν είναι εφαρμοστέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, το Γιβραλτάρ δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες», που θέλουν να συλλάβουν το πλοίο κατ’ εφαρμογήν των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εξηγούν σε ανακοίνωση οι αρχές του Γιβραλτάρ.

Το Γιβραλτάρ είχε συλλάβει στις 4 Ιουλίου το δεξαμενόπλοιο «Grace 1», με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατ’ εφαρμογήν των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Συρίας. Το δεξαμενόπλοιο έλαβε την Πέμπτη την άδεια να αναχωρήσει όταν η Τεχεράνη διαβεβαίωσε πως το φορτίο των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών δεν θα παραδοθεί στη Συρία.

Στο μεταξύ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν διάφορα αιτήματα προκειμένου το δεξαμενόπλοιο να ακινητοποιηθεί, και το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης βάσει των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

«Το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν ειδικά την εφαρμογή ορισμένων αμερικανικών νόμων», όπως εκείνοι για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το δεξαμενόπλοιο, που έπλεε με σημαία Παναμά, άλλαξε το όνομά του σε «Adrian Darya» για τη συνέχεια του ταξιδιού του και ύψωσε σήμερα στον ιστό του την ιρανική σημαία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή