Ο ιδρυτής του Alibaba αγοράζει τους Μπρούκλιν Νετς με ποσό-ρεκόρ

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 13:23
UPD:13:33
twitter/Isaac Chartier
A- A A+

Πόσο θα πληρώνατε για να είστε ιδιοκτήτης ενός αθλητικού συλλόγου; Ο Τζόζεφ Τσάι, συνιδρυτής του Alibaba, πρόκειται να βάλει συνολικά 2,11 δισ. ευρώ για να γίνει το νέο αφεντικό των Μπρούκλιν Νετς. 

Είναι το υψηλότερο ποσό που έχει πληρωθεί ποτέ για μια ομάδα, ανεξάρτητα από το άθλημα. Μια αξιολόγηση που συμφωνήθηκε το 2018, όταν ο μεγιστάνας από την Ταϊβάν και Καναδός πολίτης εισχώρησε στο σύλλογο με τον Μιχαήλ Προκόροφ, τον Ρώσο ιδιοκτήτη της ομάδας από το 2010.

Ο Τσάι πριν από ένα χρόνο αγόρασε το 49% των μετοχών για 900 εκατομμύρια ευρώ, με ρήτρα να πάρει το υπόλοιπο 51% στα 1,21 δις έως το καλοκαίρι του 2021, μόνο που αυτός αποφάσισε να το κάνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο Τσάι, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes έχει προσωπικά στοιχεία ενεργητικού ύψους 9,9 δισ. ευρώ, γνωρίζει ήδη ότι η επένδυση στους Νετς θα του επιστραφεί και μάλιστα με τόκο.

Εάν το Μπρούκλιν ήταν ένα από τα χειρότερα franchise στο NBA, όταν εκείνος προσχώρησε στην εταιρεία, τώρα είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα.

Ειδικά μετά την απόκτηση αστέρων του διαμετρήματος των Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ίρβινγκ, που υπόσχονται να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τουλάχιστον 10%, με την υπόσχεση να αποδώσει ακόμα περισσότερο όταν ο KD επιστρέψει στο γήπεδο μετά τον τραυματισμό του Αχίλλειου τένοντα, που θα του κοστίσει όλο το 2019-20. 

Δεν υπάρχουν πάντως μόνο αθλητικά κίνητρα στην επένδυση του Τσάι: οι Νετς είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη ομάδα στη Νέα Υόρκη, η καλύτερη αγορά των ΗΠΑ για μπάσκετ.

Η άφιξη των δύο αστέρων υπόσχεται να αυξήσει το ενδιαφέρον γύρω από το Μπρούκλιν. Η μετατροπή μιας ομάδας που βρίσκεται σε ανασυγκρότηση σε μια ομάδα τίτλου δίνει τη βεβαιότητα ότι τα έσοδα θα αυξηθούν, ξεκινώντας από τα τοπικά τηλεοπτικά δικαιώματα. 

Ύστερα, υπάρχει η διεθνής αγορά, αυτή που ο Τσάι υπόσχεται να κατακτήσει με τους Νετς: ο μελλοντικός μέτοχος αναφοράς έχει μια πολύ στενή σχέση με την κινεζική κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει στο σύλλογο το καθεστώς της ομάδας αναφοράς του ασιατικού γίγαντα, όπου το NBA έχει πάνω από 300 εκατομμύρια οπαδούς στα κοινωνικά δίκτυα και το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που ασκείται από πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Η επένδυση, πάντως, θα μπορούσε να αυξηθεί κι άλλο, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν αφορά την κυριότητα του Barclays Center, το γήπεδο-στολίδι του Μπρούκλιν, που εγκαινιάστηκε το 2012.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις