Χονγκ Κονγκ: «Απειλές» κατά των διαδηλωτών από την επικεφαλής της κυβέρνησης

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 06:26
UPD:08:47
REUTERS/KIM KYUNG-HOON
A- A A+

Έπειτα από ένα ακόμη Σαββατοκύριακο βίαιων επεισοδίων στο Χονγκ Κονγκ, η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών στην άλλοτε βρετανική αποικία ωθούν την πόλη στα όρια μιας «εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης» καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κίνας.

Το Χονγκ Κονγκ, σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας, που έχει επιστραφεί μεν στην Κίνα αλλά υπό τον όρο να συνεχιστεί η πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα» που εφαρμόζει το Πεκίνο, συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από κινητοποιήσεις. Η σπίθα που τις πυροδότησε ήταν ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, αλλά πλέον έχουν πάρει αντικυβερνητικό χαρακτήρα και έχουν κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό του συστήματος διακυβέρνησης.

EURONEWS

Μεγάλα τμήματα του Χονγκ Κονγκ έχουν παραλύσει, με τεράστια προβλήματα στις οδικές, τις σιδηροδρομικές και τις αεροπορικές μεταφορές, εξαιτίας γενικής απεργίας, ενώ η Λαμ εμφανίστηκε να υιοθετεί πιο απειλητικό τόνο, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι οι ταραχές «εν ονόματι ορισμένων διεκδικήσεων» πλέον «στρέφονται εναντίον του νόμου και της τάξης και ωθούν την πόλη στα όρια μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης».

Η κυβέρνηση της πόλης, πρόσθεσε η ίδια, θα επιδείξει «αποφασιστικότητα» στην προσπάθειά της να «αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη» και «την εμπιστοσύνη» στο Χονγκ Κονγκ. Οι πολίτες οι οποίοι παίρνουν μέρος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις οφείλουν να «πουν όχι στο χάος και στη βία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή