Μ. Βαρβιτσιώτης: Παρακολουθούμε κάθε βήμα των Σκοπίων

Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 13:30
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στην προοπτική διεύρυνσης της Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ως απαραίτητα στοιχεία θεωρεί την τήρηση των αρχών κράτους δικαίου και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει: «Η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων, φροντίζοντας να βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχουμε ορίσει».

Σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων τους, «διαμορφώνοντας ένα συμπαγές μέτωπο που ισχυροποιεί τη θέση μας για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναστολή της προκλητικής δραστηριότητας από την τουρκική πλευρά».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι έχει ήδη διαμορφωθεί «εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο 128 δράσεων που διέπει οριζόντια τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, υπό τη συντονιστική ομπρέλα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο περιγράφονται σαφώς οι κατευθύνσεις προς τα υπουργεία για τη διαχείριση της κρίσης από ένα no deal Brexit».

«Οι δράσεις αφορούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή