Η Βουλή δεν μπορεί να αποτρέψει το no deal Brexit, ισχυρίζεται σύμβουλος του Τζόνσον

Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 09:25
UPD:09:30
REUTERS/PETER NICHOLLS

Διαδηλωτές υπέρ του Brexit ντυμένοι με τη στολή του χαρακτήρα Stormtrooper της ταινίας «Ο Πόλεμος των Άστρων» διαδηλώνουν στους δρόμους γύρω από το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον. 

A- A A+

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση άνευ συμφωνίας την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και αν ρίξουν την κυβέρνηση με πρότασης δυσπιστίας τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε υπουργούς κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Telegraph.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, από τους αρχιτέκτονες της εκστρατείας του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, τόνισε σε υπουργούς της κυβέρνησης ότι ο Τζόνσον έχει την εξουσία να προγραμματίσει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μετά την καθορισμένη προθεσμία του Brexit, την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και στην περίπτωση που τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου αποπειραθούν να εμποδίσουν το διαζύγιο χωρίς συμφωνία ανατρέποντας την κυβέρνηση, αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της Telegraph. 

«Οι βουλευτές δεν συνειδητοποιούν ότι ακόμη και αν γίνει ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα προκηρύξουμε εκλογές για μετά την 31η Οκτωβρίου και θα αποχωρήσουμε ούτως ή άλλως» φέρεται να είπε ο Κάμινγκς. 

Ορισμένα στελέχη των Τόρις έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψήφιζαν εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Δεν είναι ωστόσο εφικτό να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Τζόνσον πριν από τον επόμενο μήνα: η Βουλή των Κοινοτήτων έχει διακόψει τη λειτουργία της για θερινές διακοπές ως την 3η Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο ενός Brexit έχει ενισχυθεί επικίνδυνα, αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να αισιοδοξούν ότι δεν είναι το επικρατέστερο. Σε έρευνα του Bloomberg οι ειδικοί προσδιόρισαν τις πιθανότητές του στο 30% (έναντι 10% τον περασμένο Φεβρουάριο). Αν πάντως το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα μπορούσε να αποδειχθεί εφιάλτης για τη στερλίνα, οδηγώντας την στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 34 χρόνια. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή