Η Ινδονησία επιστρέφει κοντέινερ με απορρίμματα σε Γαλλία και Χονγκ Κονγκ

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 11:40
UPD:11:55
REUTERS/BOBBY YIP

Πέντε από τα κοντέινερ έχουν προορισμό το Χονγκ Κονγκ και τα δύο άλλα τη Γαλλία.

A- A A+

Επτά κοντέινερ με απορρίμματα, τα οποία είχαν εισαχθεί παράνομα στη χώρα, επέστρεψε η Ινδονησία στη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των τοπικών τελωνειακών αρχών. Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά τέτοιου είδους επιχειρήσεων της νοτιοανατολικής Ασίας, προκειμένου να πάψουν να είναι πλέον οι χωματερές των πλούσιων χωρών.

Τα εμπορευματοκιβώτια που εστάλησαν πίσω περιέχουν οικιακά απορρίμματα, πλαστικά και επικίνδυνα υλικά σε παραβίαση των κανόνων εισαγωγής, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές της ινδονησιακής νήσου Μπατάμ, κοντά στη Σιγκαπούρη.

«Τα κοντέινερ αναχώρησαν χθες Δευτέρα και αξιωματούχοι που βρίσκονταν επί τόπου επιβεβαίωσαν το γεγονός», δήλωσε στο AFP η Σουσίλα Μπράτα, αξιωματούχος των τοπικών τελωνειακών αρχών.

Νωρίτερα, είχε επίσης διευκρινιστεί από τις αρχές ότι τα πέντε από τα κοντέινερ έχουν προορισμό το Χονγκ Κονγκ και τα δύο άλλα τη Γαλλία.

Οι αρχές περιμένουν επίσης την άδεια για να επιστρέψουν άλλα 42 κοντέινερ με απορρίμματα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία.

Επί χρόνια, η Κίνα ήταν αποδέκτης των πλαστικών απορριμάτων. Πέρσι ωστόσο έκλεισε τις πόρτες της στα ξένα απορρίμματα σε μία προσπάθεια να περιορίσει το τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης που αντιμετωπίζει.  

Έκτοτε, τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων έχουν επαναδρομολογηθεί προς χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπου οι δυνατότητες ανακύκλωσης είναι περιορισμένες.

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών παράγονται ετησίως. Μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγει σε χωματερές ή στις θάλασσες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή