Ινδία: Το Ιράν απελευθέρωσε εννέα Ινδούς του δεξαμενόπλοιου «MT Riah»

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 15:20
UPD:15:24
REUTERS/REUTERS TV
A- A A+

Εννέα από από τους 12 Ινδούς, μέλη του πληρώματος του υπό παναμαϊκή σημαία δεξαμενόπλοιου το οποίο κατέλαβε στις στις 14 Ιουλίου, απελευθέρωσε το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τεχεράνη είχε κατηγορήσει το πλοίο, το «MT Riah», ότι μετέφερε λαθραία πετρέλαιο, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στις σχέσεις Ιράν, Βρετανίας και ΗΠΑ, για τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ.

Ο ιστότοπος TankerTrackers, που παρακολουθεί τις κινήσεις των δεξαμενόπλοιων, ανέφερε πως το «MT Riah» εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου και σταμάτησε λίγο μετά να εκπέμπει σήμα.

Σε κάθε περίπτωση υπό κράτηση από το Ιράν βρίσκονται ακόμη 21 Ινδοί,  μεταξύ των οποίων τρία μέλη του πληρώματος του «MT Riah» και 18 του υπό βρετανική σημαία σουηδικού δεξαμενόπλοιου «Stena Impero» που συνελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

Το «Stena Impero», που φέρεται ότι «δεν τήρησε το διεθνές ναυτικό δίκαιο», και το 23μελές πλήρωμά του κρατήθηκαν ανοικτά του λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν. Εκτός από τους 18 Ινδούς, στο πλοίο επιβαίνουν επίσης τρεις Ρώσοι, ένας Λετονός και ένας Φιλιππινέζος.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διπλωμάτες της στο Ιράν είχαν πρόσβαση στο πλήρωμα του «Stena Impero».

«Οι 18 Ινδοί μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι σώοι και αβλαβείς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την απελευθέρωσή τους», ανέφερε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Β Μουραλινταράν.

Το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν έτοιμο να αφήσει ελεύθερο το «Stena Impero», σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του ιρανικού «Grace 1», το οποίο κρατείται στο Γιβραλτάρ επειδή φέρεται να μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο προς τη Συρία παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή