Τζόνσον: Θέλω να κάνω τη Βρετανία την ισχυρότερη χώρα της γης

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 15:19
UPD:15:32
REUTERS/POOL
A- A A+

Στη Βουλή των Κοινοτήτων απευθύνεται για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Βασικός στόχος του νέου πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος τόνισε σε όλους τους τόνους, είναι το Brexit πάση θυσία και να κάνει τη Βρετανία την «ισχυρότερη χώρα της γης».    

«Όπως όλοι γνωρίζετε, έχουμε ένα σημαντικό καθήκον μπροστά μας, σε μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας. Έχουμε δεσμευτεί όλοι μας να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ή και νωρίτερα, χωρίς αν και χωρίς αλλά», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας απευθυνόμενος στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, τα οποία επέλεξε ένα ένα από το στρατόπεδο του Brexit.

Το ίδιο ακριβώς επανέλαβε απευθυνόμενος για πρώτη φορά στους Βρετανός βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι να κάνει τη Βρετανία την «ισχυρότερη χώρα της γης» - παραπέμποντας στην αντίστοιχη δέσμευση του Ντοναλντ Τραμπ να ξάνει «ξανά μεγάλη» την Αμερική. «Και μπορεί αυτό να ακούγεται υπερβολικό – πρόσθεσε ο Τζόνσον – είναι όμως ρεαλιστικό».

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιο είναι το σχέδιό του, ενώ σε ερώτηση τι σκοπεύει να κάνει εάν η νέα «καλύτερη» συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες στην οποία προσδοκά δεν επιτευχθεί, απέφυγε να δεσμευτεί να δώσει τον λόγο στο κοινοβούλιο.

Η συμφωνία αποχώρησης, την οποία διαπραγματεύτηκε επί σχεδόν δύο χρόνια με τους Ευρωπαίους εταίρους η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, απορρίφθηκε τρει φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι Βρετανοί βουλευτές ωστόσο, κατά πλειοψηφία, έχουν επίσης απορρίψει μία άτακτη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., ήτοι ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Με μία γρήγορη ματιά, στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 Brexiteers – από έξι στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι – ενώ παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των γυναίκών. Στο πλαίσιο της ριζικής αυτής αλλαγής, 17 πρώην υπουργοί της Μέι είτε απομακρύνθηκαν είτε παραιτήθηκαν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή