Το «μπαϊράκι» του Τσακαλώτου και o εκνευρισμός του Τσίπρα

Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός είπε «άντε μην τα πάρω» στην χθεσινή Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τι σημαίνει η αντίδραση του επικεφαλής των 53+
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 09:48
UPD:09:53
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Απροετοίμαστο ήταν το νέο επιτελείο του κ. Τσίπρα για την τροπή που πήρε η χθεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος.

Ένα θέμα διαδικασίας, δηλαδή η κατάρτιση του καταλόγου των ομιλητών από τον απερχόμενο διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ήταν όμως αρκετό για να επικρατήσει ένταση και να υπάρξει το πρώτο επεισόδιο μεταξύ Τσίπρα – Τσακαλώτου. Όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά να στρίψει το τιμόνι προς το κέντρο βάζοντας πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε καίριες θέσεις και στη συνέχεια να το μετατρέψει σε αρχηγικό κόμμα μίας μεγάλης πλειοψηφίας που θα στηρίζει τον αρχηγό και μίας μικρής μειοψηφίας χωρίς ισχύ στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν θα είναι χωρίς προβλήματα, όπως εκτιμούσαν οι συνεργάτες του.

Όλα ξεκίνησαν όταν - έχοντας τελειώσει την ομιλία του ο κ. Τσίπρας - ο Κώστας Ζαχαριάδης ξεκίνησε να διαβάζει στην κοινοβουλευτική ομάδα τον κατάλογο των ομιλητών που θα ακολουθούσαν. Τότε, τον διέκοψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως ο ίδιος και οι 53+ δεν γνώριζαν, ούτε είχαν ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ φέρεται να εξέφρασε και τη διαφωνία του για την ανακοίνωση των ονομάτων από την πλευρά του κ. Τσίπρα για τα πρόσωπα που επέλεξε για να καλυφθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, θεωρώντας ότι οι επιλογές θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συλλογικής απόφασης. Κατά κάποιες πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και οι 53+ είναι σφόδρα ενοχλημένοι και από την απόφαση του κ. Τσίπρα να αντικαταστήσει την Έφη Αχτσιόγλου και να δώσει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Χαρίτση.

Εμφανώς εκνευρισμένος, πήρε τότε τον λόγο ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι τα πρόσωπα που επελέγησαν αποτελούν δική του εισήγηση και δεν αποτελούν αντικείμενο της κοινοβουλευτικής ομάδας, θεωρώντας ότι η παρέμβαση Τσακαλώτου έπληττε ευθέως το δικαίωμά του ως αρχηγού να λαμβάνει αποφάσεις. Κάλεσε τότε τους βουλευτές να τοποθετηθούν πάνω στην ατζέντα που εκείνος έβαλε με την ομιλία του και να μην συνεχιστεί το θέμα που άνοιξε ο κ. Τσακαλώτος. 

Ακολούθησε οχλαγωγία, βουλευτές που έβαζαν και άλλα θέματα για να υπάρξει και τρίτη παρέμβαση Τσίπρα – σύμφωνα με τις πληροφορίες – ο οποίος επανέλαβε ποιο ήταν το χθεσινό θέμα συζήτησης. Εκείνη τη στιγμή, η φωνή κάποιου βουλευτή προς τον πρόεδρο «μίλα πιο δυνατά δεν σε ακούμε» προκάλεσε τον εμφανή εκνευρισμό του κ. Τσίπρα ο οποίος φώναξε «άντε μην τα πάρω» και κάλεσε κάποιους να αντιληφθούν ότι η συζήτηση είχε ατζέντα και να μην κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Στη συνέχεια η ένταση μειώθηκε, αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση της κ. Γεροβασίλη, η οποία θα είναι η νέα γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες των βουλευτών της επαρχίας που ζητούσαν να σταματήσουν να καταβάλουν το 40% των αποδοχών τους στο κόμμα, επειδή «δεν βγαίνουν». Η κ. Γεροβασίλη φέρεται να είπε κάτι του τύπου «αυτό θα επανεξεταστεί», καθώς η παρέμβαση Σκουρλέτη ο οποίος ως γραμματέας του κόμματος βγήκε και απευθυνόμενος στους βουλευτές της επαρχίας φέρεται να είπε ότι οι υποχρεώσεις των βουλευτών προς το κόμμα ήταν και είναι γνωστές σε όλους και μάλιστα αποτέλεσαν προϋπόθεση για την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια, πήγε να «ανάψει» και πάλι τα αίματα.

Επί της ουσίας, η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για άλλη μία φορά για να σταλεί το μήνυμα από τον κ. Τσακαλώτο και τους 53+ καθώς και από άλλες πλευρές – τον οποίο συνεργάτες του κ. Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα παρουσίαζαν ως να έχει συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα – ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιλαμβάνει και τους ίδιους και πως το κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί με την ενός ανδρός αρχή. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό και αρχηγικό κόμμα - όπως επιδιώκει ο κ. Τσίπρας που φέρεται να εκτιμά ότι η δική του απήχηση στην κοινωνία ξεπερνά κατά πολύ την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ - έχει ακόμα πολύ δρόμο. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή