Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 06:53
UPD:08:35
EPA/MIKE THEILER
A- A A+

Τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμερίζεται η Ουάσιγκτον, όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Υπενθυμίζοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσει για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους ανέφερε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου».

«Εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή» πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η χώρα του θα στείλει σύντομα και τέταρτο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των «28» να αναστείλει «τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρώσει «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - Τουρκίας».

Επιπλεόν, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ προέτρεψαν  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να επανεξετάσει τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή