Πυροσβεστική: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εν όψει κακοκαιρίας

Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 20:59
UPD:21:01
Eurokinissi/ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ
A- A A+

Στην έκδοση διαταγής για την ενεργοποίηση του Πυροσβεστικού Μηχανισμού, με διασπορά οχημάτων και δημιουργία σταθμών βάσης άμεσης επέμβασης στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με εντολή του αρχηγού της, έπειτα από την αποψινή έκδοση έκτακτου δελτίου πρόγνωσης καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα, άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων, που προβλέπει ότι το πυροσβεστικό προσωπικό, ο γενικός εξοπλισμός της Υπηρεσίας, ο ειδικός εξοπλισμός της ΕΜΑΚ, καθώς και τα πεζοπόρα τμήματα, θα είναι σε ετοιμότητα για επέμβαση εφόσον απαιτηθεί.

Επίσης, έχουν ενημερωθεί όλοι οι συναρμόδιοι στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητά τους, με τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) ή Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ).

Η πυροσβεστική υπενθυμίζει τις οδηγίες αυτοπροστασίας, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, προκειμένου οι πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν, ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και την αλιεία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

• Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

• Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα, μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Τέλος, παρακαλεί όλους τους πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή