Γ. Κουμουτσάκος: Επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου για επίλυση του μεταναστευτικού

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 18:30
UPD:18:54
www.samostimes.gr/Michael Svarnias
A- A A+

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως σημείωσε σε δήλωσή του, στο Βαθύ (την πόλη της Σάμου) υπάρχει αυτή τη στιγμή «το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου. Μία δομή με προδιαγραφές να δεχθεί περίπου 650 ανθρώπους, αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 3.500 με 4.000 μετανάστες. Η κατάσταση είναι μη βιώσιμη κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το Βαθύ της Σάμου είναι μία "πολιορκημένη πόλη" κι αυτό πρέπει να τελειώσει» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, μια Δημοκρατική Πολιτεία αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με δύο άξονες: «αφενός τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφετέρου την υποχρέωση και το καθήκον της  προστασίας των πολιτών και της ασφάλειάς τους. Με αυτά τα δύο κριτήρια θα κινηθούμε. Χωρίς εκπτώσεις, ούτε στο ένα, αλλά ούτε στο άλλο. Διότι αυτή είναι η εντολή των πολιτών που λάβαμε στις 7 Ιουλίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι το Σάββατο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη για να επισκεφθεί τη Μόρια και το Καρά Τεπέ, «ώστε, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, να υπάρχει ταυτόχρονα συνολική εικόνα της κατάστασης».

Όπως συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση είναι παρούσα. Η απόφασή μας για να λύσουμε το ζήτημα είναι εδώ. Θα το καταφέρουμε. Δύσκολα, όχι αμέσως, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος προήδρευσε ευρείας σύσκεψης υπηρεσιακών και τοπικών παραγόντων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού στο νησί. Όπως ανέφερε μετά το πέρας της, «είχα μία πολύ ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση με όλους τους παράγοντες του νησιού. Η πρόθεση και δέσμευσή μας είναι να αλλάξει ριζικά αυτή η απαράδεκτη εικόνα στα νησιά. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μία είναι η πρώτη επιλογή και συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: επιτάχυνση-επιτάχυνση-επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης, χορήγησης ή απόρριψης του ασύλου. Είναι παράλογο και δεν είναι αποδεκτό κάποιος που έχει κάνει αίτηση ασύλου πριν τρία χρόνια, να προγραμματίζεται  η πρώτη συνέντευξη περίπου το 2021. Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου θα επιτρέψει στην ελληνική Δημοκρατική Πολιτεία να διαχωρίσει εκείνους που έχουν αμιγώς προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται άσυλο, από εκείνους που παρανόμως εισέρχονται στη χώρα. Οι πρώτοι έχουν το δικαίωμα  και μπορούν να μείνουν. Οι δεύτεροι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο δυνατόν. Υπάρχει η βούληση για την υλοποίηση ενός στιβαρού κι αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στη χώρα» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός. 

«Πολλά πρέπει να γίνουν. Η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μία ολοκληρωμένη στρατηγική, με μία βεντάλια μέτρων. Μια συνεκτική πολιτική που βέβαια ξεκινά από την αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας. Ο αγώνας θα δοθεί εντός της χώρας, δηλαδή στο Βαθύ, στον Έβρο, στο Καρά Τεπέ, στη Μόρια, αλλά και εκτός Ελλάδος, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα σύνορο και φύλακας ευρωπαϊκού εδάφους. Επομένως, ο αγώνας είναι εσωτερικός και διεθνής» δήλωσε ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή