Κ. Μητσοτάκης: Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει

Αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης και δέσμη 12 προτεραιοτήτων
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 11:16
UPD:14:27
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
A- A A+

Την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, ως κεντρικού πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισηγητική του ομιλία στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, όπου ανέπτυξε τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης.

«Κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών με το πρόγραμμά μας για καλύτερη Ελλάδα, τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε όλους τους Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα ευημερίας και προκοπής» ανέφερε. «Από σήμερα αποδεικνύουμε στην πράξη πως είμαστε έτοιμοι. Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει» πρόσθεσε και εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη» του στις δυνατότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος «να αλλάξει την Ελλάδα».

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες δρομολογούνται δράσεις «που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν». «Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα» τόνισε.

EURONEWS
Αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης

«Καλούμαστε να κερδίσουμε ένα δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο, από τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες: την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης» συνέχισε. «Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει και πολιτικό σχέδιο και «το κατάλληλο επιτελείο» και αυτό - όπως είπε - σηματοδοτεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. «Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκρατες σε μια δημιουργική σύνθεση» σημειωσε.

Ανακοίνωσε παράλληλα πως τα επόμενα υπουργικά συμβούλια θα λαμβάνουν χώρα στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή « γιατί πρέπει να διαχωρίζεται η εκτελεστική από τη νομοθετική λειτουργία». «Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου αποτελούν συσκέψεις για συντονισμό και δράση όχι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις» ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως φιλοδοξία του ειναι η κυβέρνηση «να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή». «Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ» πρόσθεσε.

Ετήσιο στρατηγικό σχέδιο κυβέρνησης - υπουργείων

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως σήμερα κάθε υπουργός θα παραλάβει από ένα φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο «και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση». Παράλληλα, όπως είπε, θα παραλάβουν και ένα έντυπο για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις προγραμματικές δηλώσεις. Αρωγός, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «θα είναι το ηλεκτρονικό σύστημα για παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και συνδέσμου με τη γραμματεία της κυβέρνησης».

Ανακοίνωσε επιπλέον πως «η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο».

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ
Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων

Παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα των σχεδιασμών της κυβέρνησης ανέφερε πως η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. «Στις 17 Ιουλίου ορκιζόμαστε, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρό της» είπε, προσθέτοντας ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου το βράδυ της 22ας Ιουλίου «η κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως στις προτεραιότητες είναι να αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης «με τον ορισμό της νέας ηγεσίας με σεβασμό στην ιεραρχία της Θέμιδας».

Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι αύριο θα επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συζητήσει με την νέα ηγεσία του υπουργείου, για το τολμηρό σχέδιο της Ν.Δ. για την εκπαίδευση.

EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Οι 12 προτεραιότητες

Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης, ως εξής:

 • Ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις.
 • Αξία στην ακίνητη περιουσία.
 • Ασφάλεια.
 • Κοινωνική συνοχή και αληλλεγγύη.
 • Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό.
 • Ποιοτική δημόσια υγεία.
 • Νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων. «Δεν θα δεχθούμε καμία απόκλιση από την εργασιακή νομοθεσία» υπογράμμισε.
 • Υψηλότερο εισόδημα για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.
 • Προστασία περιβάλλοντος.
 • Σύγχρονο ψηφιακό κράτος.
 • Νέο μοντέλο πολιτισμού.
 • Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Συστάσεις προς τους υπουργούς

Απευθυνόμενος στους υπουργούς τόνισε ότι «δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια» και πως «ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις».

«Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του» ανέφερε για να προσθέσει πως «δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας».

«Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε» υπογράμμισε.

«Η εποχή του διχασμού τελείωσε - Αντίπαλοί μας μόνο οι δυσκολίες»

Επανέλαβε ακόμη πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις. «Η εποχή του διχασμού τελείωσε στις 7 Ιουλίου» είπε, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην αντιπολίτευση: «Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση».

«Αντίπαλοί μας είναι μόνο οι δυσκολίες» πρόσθεσε και απευθυνόμενος προς τους υπουργούς κατέληξε: «Σας καλώ να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά, να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή