«Ώρα για δουλειά» για τα άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 13:33
UPD:13:33
A- A A+

Μια σημαντική εκστρατεία με τίτλο «Ώρα για δουλειά» (Time2Work) η οποία αποτελεί μέρος της γενικότερης καμπάνιας «Μην αργείς! Ενημερώσου τώρα» (Don’t Delay, Connect Today) ξεκίνησε πρόσφατα ο European League Against Rheumatism- EULAR με στόχο να αναδείξει τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης και της έγκαιρης έναρξης θεραπείας των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την ικανότητα του ασθενούς για εργασία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του EULAR, Iain McInnes, η εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατήρησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγικό να χάνεται τόσο ταλέντο από το εργατικό δυναμικό.

120 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη

Οι Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις προσβάλλουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ, 120 εκατομμύρια ανθρώπους) και αποτελούν τη συχνότερη αιτία πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, συνταξιοδότησης λόγω φυσικής αναπηρίας και μείωσης της παραγωγικότητας στον χώρο εργασίας.

Στην ΕΕ ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά, αν πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσιτές σε ασθενείς με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα.

Το 26% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει κάποιο ρευματικό ή μυοσκελετικό νόσημα

Στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποιο ρευματικό-μυοσκελετικό νόσημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκφυλιστικά νοσήματα των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονώδεις αρθρίτιδες και συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά αποτελούν τη συχνότερη αιτία αναρρωτικών άδειών και πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω σωματικής αναπηρίας, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.

«Ώρα για δουλειά» (Time2Work)

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας (EULAR-European League Against Rheumatism) που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη από 12-15 Ιουνίου 2019, έγινε η έναρξη της εκστρατείας «Ώρα για Δουλειά» (Time2Work), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την επίπτωση που έχουν τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα όχι μόνο στους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, στην παραγωγικότητα και στην οικονομία, αλλά και με το τι θα μπορούσε να γίνει, για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) υποστηρίζει την καμπάνια «Ώρα για Δουλειά» (Time2Work) στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ασθενών και τους Επαγγελματίες υγείας, ξεκινά μια σειρά δράσεων για την ενημέρωση του κόσμου αναφορικά με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών και μυοσκλετικών παθήσεων. Στόχος είναι η πρόληψη της αναπηρίας και των μόνιμων βλαβών που μπορεί να επιφέρουν οι παθήσεις αυτές έτσι ώστε, οι ασθενείς να παραμείνουν ή να επιστρέψουν δυνατοί στην εργασία τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή