Η Μέι είχε προσπαθήσει να αποκλείσει τον Τζόνσον από απόρρητες πληροφορίες

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 15:26
UPD:15:29
REUTERS/POOL New
A- A A+

Σαφής οδηγία να εξαιρούν τον Μπόρις Τζόνσον από τις ενημερώσεις για απόρρητες πληροφορίες είχαν αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Sun. Η οδηγία μάλιστα φέρεται να είχε δοθεί από την ίδια την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και αφορούσε την περίοδο που ο Τζόνσον διατελούσε υπουργός Εξωτερικών.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το βρετανικό δίκτυο BBC, αναφέροντας ότι υπήρξε προσπάθεια από την Ντάουνινγκ Στριτ να αποκλειστεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών από απόρρητες πληροφορίες, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει μάλιστα αναστάτωση στις μυστικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι εκείνο το οποίο εγκρίνει τις επιχειρήσεις της.

Από τον περιβάλλον του Τζόνσον - φαβορί σήμερα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο – διαψεύδονται κατηγορηματικά οι πληροφορίες αυτές. Ο Τζόνσον είχε πρόσβαση σε πληροφορίες χρειαζόταν, υποστηρίζουν πηγές από το περιβάλλον του.

Κανέναν απολύτως σχόλιο επί τούτου δεν έχει κάνει η Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς όπως δήλωσε εκπρόσωπος δεν σχολιάζονται ζητήματα τα οποία αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα ωστόσο με το BBC, υπήρξε εν τέλει κάποιος συμβιβασμός κατά τον οποίο ο Τζόνσον θα είχε από τεχνικής απόψεως το δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, αν και δεν είναι σαφές εάν είχε πρόσβαση σε όλες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που τον θέλουν να προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του αντιπάλου του – νυν υπουργού Εξωτερικών – Τζέρεμι Χαντ, ο Τζόνσον θα είναι εκείνος που θα διαδεχτεί τη Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ και θα έχει την καθολική ευθύνη σε ζητήματα ασφάλειας και ζητήματα που αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή