ΥΠΕΝ: Προεγκρίθηκε το ΕΧΣ για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 19:22
UPD:19:35
INTIME SPORTS/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Για «σημαντικό βήμα» για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ.

Με αυτή καθορίζονται, σε συμφωνία με τον Φορέα, αλλά και με τον δήμο Θεσσαλονίκης, οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης για την περιοχή όπου θα γίνει η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ (μικρές, ειδικές και μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αποθεραπείας, χώροι συνάθροισης κοινού, αναψυκτήρια, εστίαση, στάθμευση κ.ά.), καθώς και για την περιοχή όπου θα ανεγερθούν εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση από το σύνολο της κοινωνίας (σχολεία, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, γωνιές ανακύκλωσης, συνεδριακά κέντρα κ.ά.). Για την πρώτη περιοχή ορίζεται συντελεστής δόμησης 1,8. Για τη δεύτερη επιτρέπεται η προσθήκη 3.000 τ.μ. στους υφιστάμενους δομημένους χώρους και αύξηση του υλοποιημένου συντελεστή δόμησης κατά 0,05. Καθορίζονται, επίσης, προϋποθέσεις αναφορικά με πολιτιστικά, κυκλοφοριακά, θέματα στάθμευσης κλπ.

Την άνοιξη ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία παραχωρήθηκε έκταση και διαμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τα περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και κυκλοφοριακά ζητήματα. Στην συνέχεια, στις 24 Απριλίου, κατατέθηκε η τεχνική μελέτη του αιτήματος προέγκρισης για το ΕΧΣ του νέου γηπέδου. Μέσα σε δύο μήνες ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ (η νομοθεσία δίνει εξάμηνη προθεσμία) και πλέον το ΚΕΣΥΠΟΘΑ προχώρησε στην ομόφωνη προέγκριση του ΕΧΣ, το οποίο είναι το τρίτο που εγκρίνεται για τη Θεσσαλονίκη, μετά από εκείνα για το πρώην στρατόπεδο Παύλο Μελά και για τη ΔΕΘ.

Τα ΕΧΣ, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και για τον Φορέα του Θερμαϊκού, συνθέτουν ένα πλέγμα αναπλάσεων που, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αλλάζει την εικόνα της πόλης.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις