Ένα γαμήλιο γλέντι αλλιώτικο από τ’ άλλα

Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στις 5 και 6 Ιουλίου
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 08:00
A- A A+

Η παράσταση «Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι» της θεατρικής ομάδας Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου εμπνέεται απ’ το ομώνυμο επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησίοδου (7ος αι. π.Χ.) για τις απαρχές του κόσμου και φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, ένα γαμήλιο γλέντι αλλιώτικο από τ’ άλλα.

Το φαντασμαγορικό σύμπαν της «Θεογονίας», γεμάτο ερωτικές ενώσεις, γάμους και γεννήσεις, συγκρούσεις και κατορθώματα, αποτυπώνει ένα παιχνίδι διαδοχής, τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τη μια γενιά στην άλλη: απ’ τη Γη στον Ουρανό, τον Κρόνο και τελικά στον Δία. Είναι, όμως, και αφήγηση μιας ατέρμονης γέννας, μιας ζωής που παλεύει και ξεχύνεται με χίλιες μορφές και ονόματα στον κόσμο, με τον φόβο του θανάτου να την αντιμάχεται σε κάθε της βήμα.

Η «Θεογονία» περιγράφει τη γένεση του κόσμου και τη γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας. Επικαλούμενος τη θεία έμπνευση που έχει λάβει απευθείας από τον Δία και τις Μούσες, ο Ησίοδος παραδίδει 1.022 στίχους που αντλούν από πρώιμες παρατηρήσεις της φύσης και του κόσμου, της γης, του ουρανού, των αστεριών, της θάλασσας. Ξεκινώντας από το Χάος, απ’ όπου γεννιούνται οι πρώτες θεότητες, ο Έρωτας, το Έρεβος και η Νύχτα, το ποίημα περιγράφει, κατόπιν, την ένωση της Γης με τον Ουρανό, τον ευνουχισμό του τυράννου Ουρανού απ’ τον γιο του, Κρόνο, την εμφάνιση των Ολύμπιων θεών, τους μύθους του Προμηθέα και της Πανδώρας, την Τιτανομαχία.

Ο Ησίοδος στη «Θεογονία» επιστρέφει στα πρώτα υλικά, στις πρώτες ρίζες του κόσμου, για να περιγράψει τις απαρχές του. Για τους Patari Project, πρώτο υλικό και κύριο μέσο αφήγησης είναι το ίδιο το σώμα, οι ιδιότητες και οι ικανότητές του. Κι επειδή και τα «μεγάλα» παιδιά έχουν ανάγκη ν’ ακούσουν ένα παραμύθι που θ’ αφηγηθεί όσα το μυαλό δε μπορεί να εξηγήσει, η ανατρεπτική ομάδα θα ζωντανέψει σκηνές ενός απ’ τα πρώτα μεγάλα παραμύθια, σε μια παράσταση για τη δική μας Γη, τον δικό μας Ουρανό και το δικό μας Χάος.

Όλα κάποτε αρχίζουν, όλα κάποτε τελειώνουν. Όμως, οι Patari Project μας θυμίζουν ότι το γλέντι είναι εδώ. Και μας καλούν να χορέψουμε!

Συντελεστές
Σύλληψη - ιδέα: Patari Project, σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, δραματουργία: Κατερίνα Μαυρογεώργη, πρωτότυπη μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου, ηχολήπτης: Αντώνης Παυλίδης, μηχανικός Σκηνής: Δαμιανός Χυτήρης, βοηθός Φωτιστή: Christopher McCourt, βοηθός Σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη, διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης - PRO4, οργάνωση παραγωγής: Μαριάννα Πανά, εκτέλεση παραγωγής: Άρης Λάσκος, υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου, φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαΐδης.

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Χαρά Κότσαλη, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης. Μουσικοί επί σκηνής: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος. Ευχαριστίες στους Γιάννη Γιαννούλη, Αγγελική Πουλήμα και Άννα Μιχελή για την πολύτιμη βοήθειά τους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή