Ο Τραμπ σκέφτεται τον τερματισμό της αμυντικής συμφωνίας με το Τόκιο

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 08:33
UPD:11:43
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ και από τη τη διμερή αμυντική συνθήκη με την Ιαπωνία, καθώς εκτιμά ότι η μεταπολεμική αυτή συμφωνία αδικεί τη χώρα του, φέρεται να συζήτησε πρόσφατα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bllomberg, το οποίο μεταφέρει την είδηση, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κάνει ακόμη βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μία τέτοια κίνηση είναι μάλλον απίθανη, σχολιάζει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά ότι η συνθήκη, η οποία βρίσκεται σε ισχύ επί έξι δεκαετίες, είναι μονομερής και επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις ΗΠΑ, αφού οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμία υποχρέωση να υπερασπιστούν τη χώρα του.

Ο Τραμπ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ιαπωνικές αρχές να καλύψουν το κόστος της μετακίνησης της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Οκινάουα.

Ο Τραμπ συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της οποίας αξιώνει πιο ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ, στην εξωτερική πολιτική και το διεθνές εμπόριο.

Όσον αφορά το μέτωπο του εμπορίου, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι τον ενοχλεί το μεγάλο πλεόνασμα της Ιαπωνίας στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ και ότι θέλει να συναφθεί διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Τόκιο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Διαψεύδει το Τόκιο

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τόκιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των ΗΠΑ από τη διμερή αμυντική συνθήκη που έχουν συνάψει με την Ιαπωνία, δήλωσε ο επικεφαλής των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Ιαπωνίας. «Αυτό που μεταφέρθηκε στα μέσα που αναφέρατε δεν υφίσταται», δήλωσε ο Γοσιχίντε Σούγκα σε δημοσιογράφους στο Τόκιο. «Λάβαμε επιβεβαίωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν συνάδει με την κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Γοσιχίντε Σούγκα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή