Χονγκ Κονγκ: Η επικεφαλής της κυβέρνησης θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο παρά τις ογκώδεις διαδηλώσεις

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 08:47
UPD:15:13
REUTERS/TYRONE SIU

Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στο νομοσχέδιο.

A- A A+

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, αφότου η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λάμ εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει με το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει για πρώτη φορά την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα και έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στο νομοσχέδιο που σύμφωνα με τους επικριτές του δίνει τη δυνατότητα στην Κίνα να καταδιώκει τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος.

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις ωστόσο, από τις μαζικότερες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ μετά την παράδοση από τη Βρετανία στο Πεκίνο το 1997, η οποία είχε καταλήξει σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η επικεφαλής της κυβέρνησης επιμένει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο και πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διασφαλιστούν.

«Ο νόμος αυτός δεν είναι πρωτοβουλία του Πεκίνου», τόνισε η Κάρι Λαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι δεν απειλούνται οι ατομικές ελευθερίες.

EURONEWS

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τις 240.000. Σε κάθε περίπτωση, όσοι και αν ήταν τελικά οι διαδηλωτές,  παρατηρητές τονίζουν ότι ήταν από τις πιο ογκώδεις διαδηλώσεις, οι οποίες μάλιστα εξελίχθηκαν γρήγορα σε βίαιες συγκρούσεις με τις αρχές.

Καθώς ωστόσο η Κάρι Λαμ, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, θεωρείται ότι εκλέχθηκε με τις ευλογίες του Πεκίνου, ενώ δεν ανήκει στους πολιτικούς εκείνους που αφουγκράζονται την κοινή γνώμη, δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή