Μόνα Λίζα: Έκθεση - μήνυμα για την ποικιλότητα στην Ασία

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 08:02
A- A A+

Ωθούμενη από τον ρατσισμό στις ΗΠΑ, η Maggie Michella παρουσίασε την «Inside Outside of Culture», μια έκθεση 25 εικόνων της Μόνα Λίζα με διαφορετικά μάτια, σαν αυτά που απαντά κανείς σε πέντε χώρες της Ασίας -Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη.

Το πρότζεκτ αποσκοπεί να στείλει στο κοινό ένα μήνυμα για την ποικιλότητα στην Ασία, η οποία  συχνά αγνοείται. Η ινδονησιακής καταγωγής και εγκατεστημένη στο Λος Άντζελες καλλιτέχνις επιθυμεί να σπάσει το στερεότυπο «όλοι οι Ασιάτες είναι ίδιοι» -πηγή προκαταλήψεων και διακρίσεων. Κάνοντας χρήση του εμβληματικού πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Michella προκαλεί τις αντιδράσεις των θεατών και τους προσκαλεί να αλλάξουν οπτική γωνία.

Το μοντέλο στο έργο του ντα Βίντσι -το πιο διάσημο πορτρέτο στον πλανήτη- έχει γίνει σύμβολο της ευρωπαιοκεντρικής εξιδανικευμένης γυναικείας ομορφιάς. Η έκθεση «Inside Outside of Culture» παρακινεί τους επισκέπτες να αμφισβητήσουν την έως σήμερα οπτική γωνία τους και είναι, ταυτόχρονα, ένα σχόλιο στα ευρωπαιοκεντρικά ιδανικά μας για την ομορφιά της γυναίκας.

Μια προσεκτική ματιά στις 25 εικόνες δείχνει τη σωματική ποικιλία που συναντάμε στους ασιατικούς πολιτισμούς και ενθαρρύνει να εστιάζουμε περισσότερο  στις λεπτές διαφορές στην εμφάνιση των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή