Ασθένεια σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η εργασιακή εξουθένωση

Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 16:42
UPD:16:42
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) για πρώτη φορά έθεσε το burnout ή αλλιώς την εξάντληση και την εργασιακή εξουθένωση στη λίστα της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών (ICD), η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως σημείο αναφοράς για την διάγνωση της υγείας.

Το διεθνές όργανο κατέληξε στην απόφαση να κατηγοριοποιήσει το burnout ως ιατρική κατάσταση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο, ο ενημερωμένος κατάλογος ICD καταρτίστηκε το 2018 και εγκρίθηκε το Σάββατο.

Εργασιακό στρες

Ο ΠΟΥ έχει πλέον ταξινομήσει την εξάντληση (burnout) ως «ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από το χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας και δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το σύνδρομο burnout χαρακτηρίζεται από τρεις καταστάσεις:

1) συναισθήματα εξάντλησης ή εξάντλησης της ενέργειας,

2) αυξημένη ψυχική απόσταση από τη δουλειά του ή αρνητικά ή κυνιστικά συναισθήματα που σχετίζονται με τη δουλειά του,

3) μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Τι είναι το σύνδρομο burnout

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που εμφανίζεται στους εργαζόμενους έπειτα από χρόνιο εργασιακό στρες και, η διαχείριση του δεν έχει γίνει με επιτυχία με αποτέλεσμα το άτομο να έχει ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού, αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και «μειωμένη αποδοτικότητα».

Είναι δηλαδή, η υπερκόπωση στην εργασία η οποία εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει «προβλήματα που συνδέονται» με την εργασία ή την ανεργία και στο εξής θα έχει την ονομασία QD85.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Π.Ο.Υ. το σύνδρομο burnout αφορά μόνο σε φαινόμενα εξάντλησης στον επαγγελματικό χώρο και δεν πρέπει να εφαρμόζεται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής.

Οι εθισμοί στον επικαιροποιημένο κατάλογο

Ο επικαιροποιημένος κατάλογος ICD, ο οποίος αρχίζει να ισχύει τον Ιανουάριο του 2022, κατατάσσει επίσης την «ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά» ως ψυχική διαταραχή, αν και δεν σταματά να το βάζει μαζί με συμπεριφορές εθισμού. Ωστόσο, αναγνωρίζει για πρώτη φορά τα βιντεο-τυχερά παιχνίδια επίσης ως εθισμό, παράλληλα με τον τζόγο και τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Ο κατάλογος αφαιρεί το transgenderism, δηλαδή την τρανσεξουαλικότητα από τον κατάλογο ψυχικών διαταραχών του, καταγράφοντάς το στο κεφάλαιο "Συνθήκες που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία".

Πηγές:

https://www.dw.com/en/who-recognizes-burnout-as-a-disease/a-48908837
https://www.ctvnews.ca/health/who-recognizes-burn-out-as-medical-condition-1.4438757

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή