Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 21:20
UPD:21:48
INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

 

«Τον Σεπτέμβριο του 2015 κάναμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε το στόχο μας: Να βγάλουμε από το λαιμό της χώρας τη θηλιά των μνημονίων. Η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018, είναι μια χώρα κυρίαρχη», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

«Χάσαμε το 25% του εθνικού μας εισοδήματος από το 2010 έως το 2015, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μας παρέδωσαν μια χώρα χρεοκοπημένη κι εμείς καταφέραμε, μετά από ένα δύσκολο συμβιβασμό, να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, με το 1/10 της λιτότητας», είπε.

«Ανακοινώσαμε μέτρα, τα οποία θάχουν θετική επίδραση στην οικονομία...Εκτιμούμε και εγώ και ο κ. Τσακαλώτος ότι στο τέλος του χρόνου θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για περισσότερα μέτρα ανάπτυξης και στήριξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθεί η εθνική σύνταξη».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους «να συζητήσουμε ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ και έκοψε τις συντάξεις» και τόνισε πως «την τελική έγκριση για το σχέδιό μου θα την δώσει ο λαός. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ψηφοδέλτιό του είναι και μια ψήφος έγκρισης σ' αυτό το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και στήριξης των πιο αδύναμων και η ψήφος στον κ. Μητσοτάκη ψήφος απόρριψης τους».

«Εμείς κυβερνήσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο και ό,τι είχαμε κάθε στιγμή το δίναμε στους πολλούς. Αυτό κάναμε και τώρα», υπογράμμισε.

Επιτιθέμενος στον κ. Βέμπερ, τον αποκάλεσε «πολιτικό τέκνο του κ. Σόιμπλ» και σημείωσε πως «την δύσκολη περίοδο, ζητούσε την τιμωρία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ». «Ο κ. Βέμπερ ήταν απέναντί μου κι έκανε την μεγαλύτερη προσβολή που μπορεί να κάνει κανείς σε έναν πρωθυπουργό. Μιλούσα στο κοινοβούλιο και δεν φορούσε τα ακουστικά του. Απαξιούσε δηλαδή να ακούσει αυτά που είχαν να πω». επισήμανε.

Για τα φαινόμενα ανομίας είπε: «Πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τα φαινόμενα αυτά, γιατί στο τέλος κερδίζουν αυτοί που διαπράττουν πράξεις βίας» και σημείωσε πως «στα Εξάρχεια αυτή η κυβέρνηση ήταν που έχει κάνει επιχειρήσεις και έχει χτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα. Τις σπείρες των ναρκωτικών». «Είναι κρίμα τα ζητήματα αυτά να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», συμπλήρωσε.

Για το θέμα με τη χορήγηση της αδείας στον Κουφοντίνα είπε ότι είναι «πολιτική εκμετάλλευση σε άθλιο βαθμό». «Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη για τον Κουφοντίνα. Η ασφάλεια των πολιτών είναι λαϊκό αίτημα δεν το υπηρετούν αυτοί που είναι συντηρητικοί», τόνισε και συμπλήρωσε: «Επί ΝΔ δεν ήταν που πήραν άδειες οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη; Επί ΝΔ δεν πήρε άδεια ο Χρ. Ξηρός και δεν γύρισε πίσω; Κι εμένα μπορεί να μην μ 'αρέσει που ο δολοφόνος του Τεμπονέρα ο Καλαμπόκας είναι ελεύθερος. Αλλά αυτός είναι ο νόμος».

Υπογράμμισε δε ότι είναι «κάθετη η αντίθεσή μου με τον Κουφοντίνα αλλά δεν μπορούμε κάθε φορά που οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν μας αρέσουν να κατηγορούμε την Δικαιοσύνη».

«Τολμήσαμε να πάμε κόντρα στο κύμα του εθνολαϊκισμού. Το τι είναι προοδευτικό και τι δεν είναι ας το κρίνουν οι πολίτες. Πάντως, αυτές οι αντικοινωνικές πολιτικές της ΝΔ δεν είναι προοδευτικές», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε πως «ακόμα και το ΔΝΤ είπε ότι έκαναν λάθος και το μόνο που σώθηκε ήταν οι τράπεζες. Και μόνο η ΝΔ μιλά για success story».

«Καλό είναι κάποιοι να μην προδικάζουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», είπε ακόμα και εξέφρασε την άποψη πως «προφανώς οι εκλογές αυτές θα παίξουν ρόλο για την επόμενη μέρα. Αν οι πολίτες επιβραβεύσουν τη ΝΔ τα μέτρα δεν θάχουν νομιμοποίηση. Για το αν θα προκαλέσουν εκλογές ή όχι, είναι τόσο μικρό το διάστημα μέχρι τις εθνικές εκλογές που δεν έχει νόημα».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται είπε ότι «όταν ζήτησα εγώ εκλογές, ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του δυο χρόνια οπότε είχε νόημα να ζητήσει κανείς εκλογές».

Σημείωσε πως «εμείς δεν θέλουμε απλά ανάπτυξη θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη. Γιατί ανάπτυξη είχαμε κι όταν κάναμε Ολυμπιάδες» και πως «ο μέγας μύθος της αντιπολίτευσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την μεσαία τάξη. Και δεν τα λέω εγώ αυτά. Δείτε τα στοιχεία και τους αριθμούς».

Επίσης δήλωσε ότι «είναι αστείο ο κ. Μητσοτάκης να κατηγορεί εμάς για συγχρωτισμό με την ακροδεξιά όταν μαζί πορεύτηκε και στο Μακεδονικό».

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι «ίσως θαπρεπε και στις οφσόρ να μην έχουν καθόλου έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης» και σημείωσε πως «όταν μιλώ για την Ελλάδα των πολλών εννοώ την Ελλάδα του 99%. Όταν θέλουμε να ευνοήσουμε τους πολλούς θέλουμε να ενώσουμε. Όταν κάποιος θέλει να φέρει μέτρα που καταργούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θέλει να ευνοήσει μόνο τους λίγους όπως αυτά που είπε για την υγεία που θέλει να βάλει την δημόσια υγεία υπηρέτη των ιδιωτικών συμφερόντων. Για να περάσει αυτή του η πολιτική δεν μπορεί παρά να διχάσει. Λέγοντας ότι είμαστε προδότες, μας κατηγόρησε για το Μακεδονικό, ότι είμαστε με τους κουκουλοφόρους και τον Κουφοντίνα».

«Αυτές οι εκλογές δεν είναι εθνικές, έχουν πάρει όμως χαρακτήρα εθνικής αντιπαράθεσης οπότε θα συνεχιστεί η μάχη και την επόμενη μέρα», συμπλήρωσε.

«Χάρη στην δική σας στήριξη, χάρη στην δική σας εμπιστοσύνη, τα καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια και να μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον», τόνισε και είπε πως «συγκρουστήκαμε με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία ..αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό αλλά ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό ο στόχος μας που ήταν να βγάλουμε από το λαιμό της χώρας την θηλιά των μνημονίων» και πρόσθεσε πως «δώσαμε σημαντικές μάχες για τους πολλούς και το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι αυτές οι μάχες μέσα σε καθεστώς πρωτοφανούς δυσκολίας, σε καθεστώς εποπτείας από τους δανειστές»

Και συνέχισε: «σ' αυτές τις συνθήκες βρήκαμε τον τρόπο να προχωρήσουμε σε σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον τόπο μας...σε σύγκρουση με τους δανειστές, καταφέραμε να δώσουμε πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας στα νοσοκομεία».

Επίσης επισήμανε ότι «είμαστε εμείς που σταματήσαμε τα σχέδια του ΔΝΤ για περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019. Κάθε μας νίκη απέναντι στους δανειστές που έδινε ανάσα στους πολλούς μας έκανε να πιστεύουμε ότι είχαμε δίκιο που μείναμε εδώ».

Αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης είπε: «Από τον Αύγουστο του 2018 μπορούμε πια να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε πως θα μοιράσουμε τα βάρη και τις ελαφρύνσεις» και υπενθύμισε πως «επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είχαν καταργήσει με έναν νόμο σε μια νύχτα οι προηγούμενες κυβερνήσεις και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό».

«Έχουμε σχέδιο για 10.000 προσλήψεις στην υγεία και 15.000 στην παιδεία, τα επόμενα χρόνια» για να προσθέσει ότι «έχω πλήρη επίγνωση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει γίνει πλήρως αισθητή σε μεγάλο μέρος των πολιτών. Υπάρχουν ακόμα πολλοί και πολλές που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους γι' αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμα περισσότερα για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να γίνει αισθητή στους πολλούς η αλλαγή η μεγάλη».

Για  το λόγο αυτό, τόνισε «δώσαμε τώρα την 13η σύνταξη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, στα τρόφιμα κι αυτά είναι μόνιμα μέτρα και όχι παροχές και δωράκια προεκλογικά όπως μας λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και θα διευρυνθούν όσο η οικονομία πάει καλύτερα». «Έχω πλήρη επίγνωση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει γίνει πλήρως αισθητή σε μεγάλο μέρος των πολιτών. Υπάρχουν ακόμα πολλοί και πολλές που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους γι' αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμα περισσότερα για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να γίνει αισθητή στους πολλούς η αλλαγή η μεγάλη», σημείωσε.

Υποσχέθηκε ότι «τα μέτρα αυτά θα εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο γιατί η βελτίωση των οικονομικών της χώρας θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε, αν μας δώσει ο λαός την εντολή, τις μεγάλες ανισότητες. Υπέρ των πολλών», και πως «στόχος εθνικός να μειώσουμε και άλλο τόσο, την ανεργία.... Να πούμε στους δανειστές μας ότι από εδώ και πέρα κουμάντο στο πορτοφόλι μας θα κάνουμε μόνο εμείς και πρωθυπουργούς θα εκλέγει ο λαός όχι η τρόικα ούτε οι δημοσκόποι».

Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους είπε: «εσείς είστε που μπορείτε να εγγυηθείτε την 13η σύνταξη αλλά και την αύξηση που θα έρθει τα επόμενα χρόνια» και επισήμανε πως «Καιροφυλακτούν κάποιοι στην Ευρώπη να μας πουν δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωρήσετε σ' αυτό το σχέδιο»

«Το 1-0 το ξεπεράσαμε πάμε για 2-0 πάμε για 3-0», είπε αναφερόμενος στην αντιπαλότητα με τη ΝΔ και τόνισε πως «η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα της μεγάλης συντριπτικής πλειοψηφίας. Δεν είναι μαζί μας όμως αυτοί που τα χρόνια της κρίσης έπαιρναν μίζες για τις προμήθειες των έργων, αυτοί που έστησαν το πάρτυ. στον χώρο της υγείας. Ναι, μ' αυτούς δεν θα πορευτούμε μαζί».

naftemporiki.gr 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή