Προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν στις 9 Ιουνίου

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 17:41
UPD:17:47
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Στις κάλπες θα προσέλθουν στις 9 Ιουνίου πάνω από 11 εκατ. Καζάκοι για να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας μετά την παραίτηση από το αξίωμα του 78χρονου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος σοβιετικού τύπου ηγέτης που παρέμεινε στην εξουσία της χώρας επί τριάντα χρόνια από το 1990.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, όχι μόνο επειδή ένας αρχηγός κράτους μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να θέσει καθήκοντα και προτεραιότητες για την κυβέρνηση, οι οποίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη χώρα και πέρα από αυτήν. Είναι επίσης η πρώτη φορά σε σχεδόν τριάντα χρόνια που θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Ελλάδα Αλεξέι Βολκόφ (Alexei Volkov) ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Όπως επισημαίνει ο Καζάκος πρέσβης, οι υποψήφιοι για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Συνολικά συμμετέχουν στις εκλογές επτά υποψήφιοι, ενώ για πρώτη φορά διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα του Καζακστάν γυναίκα, η Ντανίγια Γιεσπάγιεβα από το κόμμα Ακ Ζολ.

Ο Αλεξέι Βολκόφ επισημαίνει πως η χώρα του έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων και για την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στις επιχειρήσεις και την πολιτική, και ότι τώρα φαίνονται οι καρποί αυτής της προσπάθειας. Εκτός από τη Γιεσπάγιεβα, στην πολιτική ζωή της χώρας συμμετέχουν η πρόεδρος της Γερουσίας, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας και Επιστημών, όπως και περίπου το ένα τέταρτο των βουλευτών του Κοινοβουλίου στο Καζακστάν.

Μια άλλη πτυχή των εκλογών στις οποίες επικεντρώνονται οι ειδικοί, είναι η νομιμότητα της διαδικασίας. «Αυτό είναι κατανοητό, καθώς σύμφωνα με ορισμένους οργανισμούς και αναλυτές, η περιοχή μας στο σύνολό της εξακολουθεί να αναπτύσσει τα απαραίτητα δημοκρατικά θεσμικά όργανα και μηχανισμούς για να διασφαλίσει εντελώς δίκαιες και ανοικτές εκλογές» αναφέρει ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Ελλάδα.

Τις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000 διεθνείς παρατηρητές από δέκα διεθνείς οργανισμούς καθώς και από ξένες χώρες. Όπως κάνει γνωστό ο Καζάκος πρέσβης, η κυβέρνηση της χώρας του προσκάλεσε επίσημα το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και πολλούς άλλους οργανισμούς.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα επιβεβαιωθούν επισήμως μέχρι τις 16 Ιουνίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή