Αλ. Τσίπρας: Θα μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών σε ευημερία των ανθρώπων

«Την Κυριακή ο λαός θα δώσει είτε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, είτε ψήφο ακύρωσής τους»
Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 09:41
UPD:14:28
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Το μέλημά μας είναι να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε νέα τηλεοπτική συνέντευξή του, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων.

«Ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια, οι δείκτες ευημερούν πια... εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δει αυτήν την ανάκαμψη στην ζωή τους και την καθημερινότητα τους» αναγνώρισε μιλώντας στον Ant1. Ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημείωσε πως αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «διαπραγματεύτηκε σε ένα υπονομευμένο έδαφος» τελικά «κατάφερε και προστάτευσε τους πιο αδύναμους».

Αναφερόμενος στη Ν.Δ. είπε ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η «ευημερία των λίγων». «Εγώ δεν κρατώ κακία στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του καταγωγή, αλλά για την πολιτική του» ανέφερε, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. για τις δηλώσεις του για τη «13η σύνταξη». «Εγώ πιστεύω ότι αυτό το 300άρι, το 400άρι ευρώ δεν θα πάει στον κουμπαρά, αλλά θα πάει στην αγορά, στην πραγματική οικονομία κι έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση μειώνει ουσιαστικά τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αξιοποιώντας το 'μαξιλάρι' των διαθέσιμων του Δημοσίου, ώστε να δοθεί το πακέτο παροχών και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια». «Αίμα το ένα, αίμα και το άλλο», σχολίασε αναφορικά με την προέλευση του ταμειακού αποθέματος του Δημοσίου, επισημαίνοντας «σημασία έχει πώς το αξιοποιείς».

Υποστήριξε ακόμη πως η κυβέρνηση κατάφερε να γυρίσει «σε ενάρετο κύκλο» την οικονομία και το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι πώς θα μοιραστεί αυτό το περίσσευμα. «Θα το δώσουμε στους πολλούς ή σε λίγους κι εκλεκτούς; Αυτή είναι η διαφορά. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Κι εμείς το λέμε αυτό και το κάνουμε σταδιακά, όμως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες» ανέφερε.

Ανέφερε στη συνέχεια πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει τον «τσάμπα μάγκα», σημειώνοντας πως στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αναφέρεται ότι θα υπάρχει συντελεστής από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ενώ τώρα δήθεν κόπτεται για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου».

Εν όψει των ευρωεκλογών επανέλαβε ότι «την Κυριακή ο λαός θα δώσει είτε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, είτε ψήφο ακύρωσής τους». «Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε αντιδράσεις από τους δανειστές, είναι ότι ξέρουν πως αν αντιδράσουν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 50% στις εκλογές. Η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή ψήφος ακύρωσης τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό, το δείχνουν και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εμμονικοί με την λιτότητα» επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις απάντησε: «Κυριακή κοντή γιορτή, θα δούμε το αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις για την τετραετία τους, αλλά ευθύνη έχουν και οι πολίτες για την εντολή που θα δώσουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».

«Εγώ τον πόλεμο πάω για να τον κερδίσω και όχι για τον χάσω. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, αυτός έχει και την ευθύνη» συνέχισε, ενώ για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών απάντησε: «Το τέλος της τετραετίας είναι στις 20 Σεπτέμβρη. Θα  κάνουμε τις εκλογές μέσα στον Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη. Όλοι το γνωρίζουν και ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε το έχει πει ότι “τώρα είναι το πρώτο ημίχρονο” και οι εθνικές εκλογές είναι το “δεύτερο ημίχρονο”».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε με χιούμορ ότι είναι «ένας «νέο-δεινόσαυρος» της πολιτικής, καθώς μετράει «11 χρόνια  ως αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια ως Πρωθυπουργός». «Αυτά τα χρόνια ως Πρωθυπουργός δεν τα έχει ζήσει κανένας άλλος συνάδελφος μου, ίσως ο Γιώργος Παπανδρέου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «στην Αριστερά έλαχε να πάρει την διακυβέρνηση στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα».

Είπε επίσης πως τον άλλαξε αυτή η περίοδος και συμπλήρωσε πως αυτές τις ημέρες νιώθει «άλλος άνθρωπος» και δεν κουράζεται γιατί «βλέπει ανθρώπους των οποίων την ζωή έχει βελτιώσει η κυβέρνηση».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή