Του απέσπασαν τραπεζικούς κωδικούς και χρήματα

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 16:11
UPD:16:59
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Υπόθεση διαδικτυακής απάτης εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που σχημάτισε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, ενός Έλληνα κι ενός αλλοδαπού.

Προηγήθηκε καταγγελία από πολίτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες, αφού του απέστειλαν παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing mails), με το πρόσχημα ότι οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασής του σε διαδικτυακές υπηρεσίες τράπεζας έχουν λήξει, κατάφεραν να του τους αποσπάσουν, όπως και τον πρόσθετο κωδικό ασφαλείας, και να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμό τρίτου.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, έγινε ψηφιακή έρευνα, καθώς και αλληλογραφία με τραπεζικά ιδρύματα, αλλοδαπή εταιρεία παροχής υπηρεσιών εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου.

Από την αξιολόγηση κι ανάλυση των στοιχείων, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των δύο συγκεκριμένων ατόμων στην υπόθεση.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε την περασμένη Τετάρτη σε έρευνα στην κατοικία του Έλληνα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ παράλληλα ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις απάτης, με τον ίδιο τρόπο δράσης, σε βάρος πελατών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου να μην πείθονται από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να μην παραχωρούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης (username και password), καθώς και του πρόσθετου κωδικού ασφαλείας, αν δεν βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον τράπεζας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή