Τσίπρας: «Δημοσκόπηση» οι ευρωεκλογές

Δεν υπάρχει προηγούμενο, ένας πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει μία εκλογική διαδικασία με κάλπη, όπως οι ευρωεκλογές, «δημοσκόπηση»
Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 10:34
UPD:10:46
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Χθες η «Ν» κατέγραψε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη σημασία των ευρωεκλογών, αποκαλύπτοντας ότι στελέχη της μιλούν για «α' ημίχρονο». Στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα περισσότερο μιλώντας για «δημοσκόπηση».

Κινήσεις διαχείρισης πιθανής ευρείας εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές κάνει ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος της 26ης Μαΐου, εκείνος έχει πρόθεση η κυβέρνηση να συνεχίσει ως την τελευταία ημέρα της θητείας της. Αφήνουν μάλιστα να διαρρεύσει και η ημερομηνία των επόμενων εθνικών εκλογών, κάνοντας λόγο για την 6η Οκτωβρίου.

Μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών, ο κ. Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει για τις ευρωεκλογές τρεις όρους, σε σχέση με την πολιτική τους σημασία και το αν κρίνουν ή δεν κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησής του. Αρχικά, «δημοψηφισματικού χαρακτήρα», κατόπιν «ψήφο εμπιστοσύνης» και χθες «δημοσκόπηση, που θα δείξει τάσεις».

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές» ή ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει η Ν.Δ. τις εθνικές εκλογές», καθώς -όπως ο ίδιος επίσης είπε χθες- «κανείς δεν πάει σε μία μάχη για να χάσει, αλλά πάει για να κερδίσει». Επιπλέον, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης, έχει αποδυθεί σε νέο «πόλεμο» κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ αφήνει να διαρρεύσουν διάφορες φήμες περί μυστικών δημοσκοπήσεων, τις οποίες «έχουν παραγγείλει πρεσβείες» και μηδενίζουν τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 του Μάη θα δημιουργήσει μια παταγώδη κατάρρευση της απάτης που έχει προσπαθήσει να στήσει με τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης περί κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνω από την ελληνική περιφέρεια», ανέφερε ενδεικτικά χθες ο κ. Τσίπρας.

Σε πρώτο πλάνο, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία των ευρωεκλογών για να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη που έχει υποστηρίξει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις ευρωεκλογές, πρέπει να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές. Αρκετές φορές στο παρελθόν πρωθυπουργοί έχουν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν τη σημασία των ευρωεκλογών, που πάντα αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για κάθε κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει όμως προηγούμενο, ένας πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει μία εκλογική διαδικασία με κάλπη, όπως οι ευρωεκλογές «δημοσκόπηση», όπως επίσης προκαλεί μεγάλη εντύπωση η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα να βγάλουν εκτός προεκλογικής συζήτησης τη σημασία των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

«Αυτός που θα πρέπει να έχει άγχος για το αν θα πάει σπίτι του είναι ο κ. Μητσοτάκης», είπε χθες ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας, πάντως πως θέλει πολύ να τον έχει αντίπαλο και στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η προσπάθεια απαξίωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης και εκφράζεται όχι μόνο από τον πρωθυπουργό, αλλά και από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ευρωεκλογές να εξελιχθούν σε ντέρμπι με τη Ν.Δ., το οποίο ακόμα και αν χαθεί, να μη θεωρείται δεδομένη η νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, από την πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως συμβαίνει σήμερα.

Για να το πετύχουν αυτό, υποστηρίζουν ότι ο χρόνος κυλά υπέρ της κυβέρνησης και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στριμωχτεί. Υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. έχει αποτύχει να επιβάλει την ατζέντα της και η κοινή γνώμη ασχολείται μόνο με το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα. Με το οποίο «θα κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές», όπως είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τον οποίο το Μαξίμου «γκρινιάζει» ότι αφενός έδειξε να κολακεύεται πολιτικά από την πρόσφατη φιλοφρόνηση Μητσοτάκη και αφετέρου δεν είναι πολύ ενεργός στην προεκλογική περίοδο. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή