Εμπορικός πόλεμος: 15 δισ. δολ. στους Αμερικανούς αγρότες υπόσχεται ο Τραμπ

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 23:01
UPD:23:16
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση αν θα προχωρήσει σε νέα επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της G20, τον επόμενο μήνα.

Όπως υποστήριξε, οι ΗΠΑ δε μπορούν να επιτρέπουν στην Κίνα να επωφελείται σε βάρος τους. Είπε, επίσης, ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε, αίροντας κάποιες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, ενώ οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρωθεί κατά 95%.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα πιθανότατα θα ανταποδώσει, στοχοθετώντας τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνησή του σχεδιάζει να παράσχει βοήθεια ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους αγρότες, στα προϊόντα των οποίων θα επιβληθούν δασμοί εκ μέρους του Πεκίνου. Δεν διευκρίνισε τι είδους «πακέτο βοήθειας» θα είναι αυτό, όμως την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Γεωργίας, Σόνι Περντιού, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ζήτησε να συντάξει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους Αμερικανούς αγρότες να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για τη γεωργία ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας.

Αναφερόμενος και στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» αν η Τεχεράνη επιχειρήσει να κάνει κάτι σε βάρος των ΗΠΑ μετά την ανάπτυξη ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου και βομβαρδιστικών Β-52 στην περιοχή.

«Θα δούμε τι θα γίνει με το Ιράν. Αν κάνουν οτιδήποτε, θα είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος. Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποφέρουν πολύ» είπε υποδεχόμενος στο οβάλ γραφείο τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Τραμπ του έπλεξε το εγκώμιο, ιδίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι «εγγυήθηκε την ασφάλεια» της Ουγγαρίας. «Κάνατε καλή δουλειά και διασφαλίσατε την ασφάλεια της χώρας σας» είπε. «Είναι σκληρός αλλά αξιοσέβαστος» συνέχισε, αναφερόμενος στον Όρμπαν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή