ΠΟΕΔΗΝ: Κινδύνευσαν ζωές ασθενών για τα εγκαίνια του νοσοκομείου Λευκάδας

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 14:40
UPD:15:15
mylefkada.gr
A- A A+

Σε σοβαρές καταγγελίες για μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο της Λευκάδας, χωρίς να λειτουργούν εργαστήρια και μηχανήματα υποστήριξης οξυγόνου και την παύση της λειτουργίας του παλαιού νοσοκομείου με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται σε νοσοκομεία των όμορων πόλεων, προκειμένου να γίνουν τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, προέβη  η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων δίδοντας στοιχεία για το προσωπικό και τα κονδύλια που διατίθενται στην Υγεία.

«Στη Λευκάδα ζήσαμε άλλο ένα σόου του διδύμου Τσίπρα- Πολάκη για να ξεπλύνει τις «πολιτικές αμαρτίες» Πολάκη και  για τα ψηφαλάκια. Κήρυξαν το Νοσοκομείο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μόνο σε ακραία φαινόμενα επιτρέπεται κάτι τέτοιο», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της και καταγγέλει ότι:

«Σταμάτησαν για τα εγκαίνια την λειτουργία του παλαιού Νοσοκομείου εδώ και 20 ημέρες και οι ασθενείς διακομίζονται σε Νοσοκομεία των ομόρων πόλεων με μεγάλη ταλαιπωρία και κίνδυνο της ζωής τους. Μάλιστα από την Παρασκευή έως αύριο εκδόθηκε εντολή να μην μεταφέρεται κανένας ασθενής με το ΕΚΑΒ ούτε για πρώτες βοήθειες».

«Ο Ιατρικός εξοπλισμός του παλαιού Νοσοκομείου δεν είναι συμβατός με τις εγκαταστάσεις του νέου και δεν μπορεί να μεταφερθεί. Για τα εγκαίνια του κου Τσίπρα, έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές 7 ασθενών ηλικιωμένων με σοβαρές λοιμώξεις που τους μετέφεραν στο νέο Νοσοκομείο, παρά την άρνηση του Διευθυντή γιατρού της παθολογικής κλινικής αφού δεν διαθέτει οξυγόνο (μόνο από γεννήτρια) και εργαστήρια».

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

«Για να κάνουν οι ασθενείς εργαστηριακές εξετάσεις, μεταφέρονται στο παλαιό Νοσοκομείο. Όταν έφυγε ο κος Τσίπρας μεταφέρθηκε αμέσως ασθενής για εξετάσεις. Το οξυγόνο λειτουργεί μόνο με γεννήτρια».

Όσον αφορά την κατάσταση στη δημόσια Υγεία, παρουσίασαν στοιχεία, βάσει των οποίων:  «Είναι πολλοί περισσότεροι από 150 νεκροί από τη γρίπη. 1627 θάνατοι από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις 50 διασωληνωμένοι ασθενείς κάθε ημέρα σε κοινούς θαλάμους λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ ράντζα, πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, χαλασμένοι αξονικοί, τρεις μήνες αναμονή για ακτινοθεραπεία, ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά. Κέντρα Υγείας που εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα»

Προσλήψεις Προσωπικού

«Από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Κυβέρνηση του Σύριζα παρέλαβε μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας 79.535 και τον Δεκέμβριο 2018  το προσωπικό είναι 78.688. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν  και άλλοι 1.000 υπάλληλοι (στοιχεία Γ.Λ.Κ.). Ως εκ τούτω το μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας μειώθηκε κατά 1.845» αναφέρει και προσθέτει:

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

«Δεν έγινε καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού τα έτη 2017, 2018, 2019 αν και αποχώρησαν 3000 με συνταξιοδότηση. Οι 1.100 θέσεις που προκηρύχτηκαν τώρα είναι προς αντικατάσταση του Επικουρικού. Με βάση το ESYnet Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείο Υγείας το προσωπικό των Νοσοκομείων σήμερα  είναι 6000 λιγότεροι σε σχέση με το έτος 2014».

Χρηματοδότηση

Τα Νοσοκομεία με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η κυβέρνηση έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι 531 εκ. ευρώ. «Ο Προϋπολογισμός των Νοσοκομείων είναι καθηλωμένος κάτω από τα επίπεδα του 2014. Η κρατική χρηματοδότηση είναι 786 εκατ.ευρώ και λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ περί τα 737 εκατ. ευρώ», σημειώνει και συμπληρώνει ότι το ίδιο ήταν το όριο δαπανών και τα έτη 2014, 2015. «Μόνο που η ζήτηση τώρα αυξήθηκε κατά 30%.  Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας είναι στο Τριτοκοσμικό επίπεδο του 5,2% του ΑΕΠ», αναφέρει και τονίζει ότι «πληρώσαμε 800 εκ. ευρώ για τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων (2% αύξηση της Υγειονομικής Περίθαλψης) σε μισθούς και συντάξεις που δεν καταλήγουν στα Νοσοκομεία, αλλά στο Πρωτογενές πλεόνασμα».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή