Γαλλία: Χάνουν τη δυναμική τους τα «κίτρινα γιλέκα»

Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 21:18
UPD:21:25
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL
A- A A+

Με χρήση δακρυγόνων σε Λιόν και Ναντ η γαλλική αστυνομία προσπάθησε σήμερα να διαλύσει τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια συμπλοκών, στο 26ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον του προέδρου Μακρόν και της ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί.

Η σημερινή διαδήλωση στο Παρίσι διεξήχθη σε ειρηνικό κλίμα, με τους συμμετέχοντες να πραγματοποιούν πορεία κρατώντας ομπρέλες, λόγω της βροχής και πανό με το σύνθημα «Μακρόν, πάρε πόδι».

Στη Ναντ, κουκουλοφόροι διαδηλωτές, στο περιθώριο μιας σε μεγάλο βαθμό ειρηνικής πορείας, εκσφενδόνισαν μπουκάλια και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ στη Λιόν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας προχώρησαν στη ρίψη δακρυγόνων, καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να απωθήσει το πλήθος από την κεντρική πλατεία Μπελεκούρ.

EURONEWS

Έξι μήνες μετά τη γέννηση του κινήματος, που δημιουργήθηκε από τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το υψηλό κόστος ζωής και την αδιαφορία, όπως καταγγέλλουν τα «κίτρινα γιλέκα», του προέδρου Μακρόν προς τα δεινά της εργατικής τάξης στη Γαλλίας, φαίνεται πως χάνει τη δυναμική του.

Η χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στις σημερινές κινητοποιήσεις, θα κάνει τον Εμανουέλ Μακρόν να νιώσει ανακούφιση, λίγο πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το μεσημέρι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των διαδηλωτών ανερχόταν σε ολόκληρη τη Γαλλία σε μόλις 2.700, εκ των οποίων οι 600 στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή