Τ.Κουίκ: Στόχος μας η ενίσχυση των σχέσεων με χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 16:38
UPD:16:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
A- A A+

Την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τη σχέση της με τις χώρες τις αφρικανικές χώρες, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, με τις οποίες η χώρα μας δεν είχε επαφές, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση «Ημέρα της Αφρικής 2019».

«Όλες οι χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής μας καλοδέχθηκαν και μας καλοδέχονται. Είμαστε ένας σοβαρός και αγαπητός συνομιλητής τους. Οι πόρτες είναι ανοιχτές», τόνισε στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του African Group of Ambassadors in Athens.

Στις χώρες που επισκέφθηκε, όπως είπε, βρήκε τις πόρτες για την Ελλάδα ανοιχτές σε σημείο να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους και ηγέτες κρατών πολύ υψηλότερες από αυτό που θα του επέτρεπε το πρωτόκολλο με τους ομόβαθμούς του.

«Η μεγάλη αγκαλιά του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας πριν από λίγες μέρες στην Αντίς Αμπέμπα δεν ήταν στον Τέρενς, ήταν στην Ελλάδα. Το ότι μου άνοιξε την πόρτα του ο Πρόεδρος της Ζιμπάουμπε δεν ήταν στον Κουίκ, ήταν στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να το έχουμε μέσα στην καρδιά μας ως πολύτιμο εργαλείο για το πώς θα προσεγγίζουμε την αφρικανική ήπειρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ως απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην αφρικανική ήπειρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, πρόσφατα, για πρώτη φορά στα χρονικά, πραγματοποιήθηκε, υπό τον Γ. Κατρούγκαλο, η ευρύτερη υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε ποτέ στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της Αφρικής.

Εκεί μπήκαν στο τραπέζι τα πάντα, προγραμματίστηκε το ενδιαφέρον της χώρας μας να αναπτύξει ακόμα περισσότερες σχέσεις με τα αφρικανικά κράτη με ένα καταρχήν 5ετές αλλά σε εξέλιξη 10ετές πρόγραμμα, και μάλιστα αποφασίστηκε να ξεκινήσουν και άμεσα- με χώρες που πρέπει να το κάνουμε- οι πολιτικές μας διαβουλεύσεις.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουίκ, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη μεικτή διυπουργική επιτροπή με την Κένυα, μία πρόταση της αν. υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία έγινε δεκτή.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή