Ανησυχία για πιθανές αλλαγές συνόρων στο Κόσοβο από Πενταρόφσκι και Σιλιάνοφσκα

Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 16:26
UPD:17:10
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI

Στέβο Πενταρόφσκι

A- A A+

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων στο Κόσοβο εξέφρασαν οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα, Στέβο Πενταρόφσκι και Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα, σε συνέντευξή τους στο BBC. Αυτό ήταν και το μοναδικό στοιχείο σύγκλισης στις απόψεις των δύο αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στην Σερβία, όπου επισημαίνεται ο καθοριστικός ρόλος των Αλβανών ψηφοφόρων όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και για την εγκυρότητα των εκλογών με δεδομένο ότι απαιτείται προσέλευση μεγαλύτερη του 40% του εκλογικού σώματος.

Στην ιστοσελίδα της σερβικής υπηρεσίας του BBC δημοσιεύεται σήμερα συνέντευξη των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, του Στέβο Πενταρόφσκι και της Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα.

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού (SDSM-DUI) Στέβο Πενταρόφσκι επισημαίνει ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν μια μάχη για να μην επιστρέψει η χώρα στο απολυταρχικό καθεστώς του παρελθόντος.

«Οι εκλογές αυτές δεν είναι μία απλή επιλογή μεταξύ δύο προσώπων, του Στέβο ή της Γκόρντανα, αλλά κλείνουν το κύκλο μιας πολιτικής φιλοσοφίας και πρακτικής. Προσπαθώ να πείσω τους πολίτες ότι, αν δεν κερδίσουμε αυτές τις εκλογές, ο Γκρουέφσκι (σ.σ. φυγόδικος, πρώην πρωθυπουργός) επιστρέφει στην εξουσία με άλλο όνομα και έτσι ξανά θα έχουμε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Η ψήφος στην υποψήφια του VMRO-DPMNE σημαίνει επιστροφή στο παλιό», επισήμανε ο Πενταρόφσκι.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πολίτες στην κρίσιμη στιγμή θα επιδείξουν ωριμότητα και θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ενώ υπολογίζει και στην ψήφο των Αλβανών ψηφοφόρων. Στην ερώτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο ζήτημα του Κοσόβου ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει κάτι.

«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 ήταν στρατηγικής σημασίας απόφαση και δεν πρόκειται να ανακληθεί. Έχουμε στη χώρα μας μισό εκατομμύριο Αλβανούς και για μας είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων», υπογράμμισε ο Πενταρόφσκι. Ωστόσο εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέο κύκλο συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

«Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Η ίδρυση των κρατών, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν έγινε με εθνικά κριτήρια, αλλά με βάση τα διοικητικά σύνορα των ομόσπονδων Δημοκρατιών και των Αυτόνομων περιοχών. Εάν τώρα στο Κόσοβο γίνει αλλαγή συνόρων με εθνικά κριτήρια, τότε νομιμοποιείται μία νέα αρχή, την οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επικαλεστούν και οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία» προειδοποίησε ο Πενταρόφσκι, στην συνέντευξη του για την σερβική υπηρεσία του BBC.

Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων στο Κόσοβο εξέφρασε στο BBC και η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα. Αυτό ήταν και το μοναδικό στοιχείο σύγκλισης στις απόψεις των δύο αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση της για το νέο όνομα της χώρας, η οποία, αν και ήταν διφορούμενη, θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι θα χρησιμοποιεί το νέο όνομα ως πρόεδρος Δημοκρατίας, εφόσον βέβαια εκλεγεί.

Στην ερώτηση του συντάκτη του BBC «Ποιο είναι το όνομα της χώρας της οποίας θέλει να γίνει πρόεδρος;» η Σιλιάνοφσκα απάντησε: «Η Μακεδονία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και εγώ δεν είμαι Ταλιμπάν, αλλά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι επίσης και προσωπικό δικαίωμα. Εγώ, ως πολίτης, ως καθηγήτρια, ως γυναίκα έχω το δικαίωμα να μην χρησιμοποιώ τον όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Κληθείσα να διευκρινίσει αν θα θέσει θέμα συνταγματικότητας της συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε ότι η ίδια δεν θα το πράξει. «Το δημοψήφισμα για την Συμφωνία απέτυχε και ο νόμος ορίζει ότι η πολιτική της βουλής πρέπει να προσαρμοστεί με το αποτέλεσμα του. Εγώ δεν προτίθεμαι να επικαλεστώ αυτό το γεγονός, αλλά το Συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να το επικαλεστεί», ανέφερε στην συνέντευξη της για την σερβική υπηρεσία του BBC η Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, BBC

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή