Τοπικές εκλογές στη Βρετανία: Οι ψηφοφόροι τιμωρούν τα δύο μεγάλα κόμματα για τους χειρισμούς τους στο Brexit

Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 11:39
UPD:15:57
REUTERS/PHIL NOBLE
A- A A+

Βαριά ήττα, εξαιτίας των χειρισμών τους στο Brexit, υπέστησαν αμφότερα το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές στη Βρετανία, με τα μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους να κερδίζουν περισσότερες έδρες δημοτικών συμβουλίων.

Οι τοπικές κάλπες στήθηκαν για 248 συμβούλια στην Αγγλία, έξι δημάρχους και 11 ακόμη συμβούλια στη Βόρεια Ιρλανδία. Καθώς τα αποτελέσματα ανακοινώνονται σιγά σιγά, είναι σαφές ότι η εθνική πολιτική υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για τους ψηφοφόρους, γεγονός το οποίο άλλωστε παραδέχτηκαν τόσο οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι όσο και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι ψηφοφόροι έστειλαν στο Συντηρητικό Κόμμα ένα πολύ σαφές μήνυμα «ότι έχουν κουραστεί» με το αδιέξοδο του Brexit και θέλουν επιτέλους να τελειώνουν με αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Μπράντον Λιούις σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι Συντηρητικοί – βάσει των έως τώρα αποτελεσμάτων – έχουν χάσει 440 έδρες, ενώ ορισμένοι προβλέπουν ότι μπορεί να χάσουν έως και 800 έδρες. Μεγάλες απώλειες μετρούν και οι Εργατικοί. Μεγάλοι κερδισμένοι αναδεικνύονται μέχρι στιγμής οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 300 έδρες και τον έλεγχο οκτώ συμβουλίων, αν και όπως σχολιάζει το BBC είναι ακόμη νωρίς για να κρίνει κανείς το αποτέλεσμα. Πλήρη τα αποτελέσματα αναμένονται έως το βράδυ.

Από τις 29 Μαρτίου, οπότε θεωρητικά η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα έχει πάρει ήδη δύο αναβολές από τις Βρυξέλλες. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει επιχειρήσει – μάταια – να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η νέα παράταση για το Brexit λήγει στις 31 Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Διατηρεί ασφαλώς το δικαίωμα να αποχωρήσει νωρίτερα, εφόσον επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης. Μεχρι στιγμής ωστόσο, οι συνομιλίες Συντηρητικών - Εργατικών για την εξεύρεση κοινής λύσης έχουν πέσει στο κενό.  

Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δείχνει πως οι ψηφοφόροι θέλουν και τα δύο κόμματα από κοινού να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ένωση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή