Αλλαγή φρουράς στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 15:25
UPD:15:41
EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT
A- A A+

Η Ρωσία θα αντικαταστήσει στα μέσα του καλοκαιριού τον πρεσβευτή της στο Λονδίνο, γράφει η εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη δικές της πηγές και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η θέση αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές από την άποψη των διεργασιών που συντελούνται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

Ο Αλεξάντρ Γιακοβένκο, ο οποίος υπηρετεί ως πρεσβευτής στο Λονδίνο από το 2011, θα αναλάβει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τη διεύθυνση της Διπλωματικής Ακαδημίας. Προς το παρόν, γράφει η ρωσική εφημερίδα, δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα διαδεχθεί τον Γιακοβένκο στο Λονδίνο, που είναι μια από τις πιο σημαντικές πρωτεύουσες, αλλά επισημαίνει ότι ήδη έχουν συζητηθεί διάφορες υποψηφιότητες, ακόμη και σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Πρεσβευτές σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, γίνονται συχνά Ρώσοι διπλωμάτες που έχουν φθάσει στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Υπό αυτή την ιδιότητα, επισημαίνει η «Kommersant», είχε φθάσει το 2011 και ο Γιακοβένκο στο Λονδίνο.

Μία από τις πηγές της εφημερίδας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτή τη φορά είναι αμφίβολο αν νέος πρεσβευτής της Ρωσίας στην Βρετανία θα γίνει κάποιος από τους αναπληρωτές του Σεργκέι Λαβρόφ, αφού μετά το συμβάν στο Σάλσμπερι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σε σημαντικό βαθμό και η θέση αυτή θεωρείται αρκετά τοξική.

Ωστόσο δεν αποκλείεται αυτή τη φορά πρεσβευτής να γίνει ο επικεφαλής κάποιας διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πιθανότερος διάδοχος του Γιακοβένκο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, είναι ο επικεφαλής της διεύθυνσης πανευρωπαϊκής συνεργασίας του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Κέπιν, ο οποίος την περίοδο 2011-2015 εργάζονταν στην Βιέννη με την ιδιότητα του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή