Ιράν προς ΗΠΑ: Απειλεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 20:37
UPD:23/04/2019 18:55
REUTERS/Leonhard Foeger
A- A A+

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις Ιράν και τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της τελευταίας να   τερματίσει τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις σε χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο. Το Ιράν χαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις και διαμήνυσε πως θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ αν της απαγορευτεί να τον χρησιμοποιεί.

Συγκεκριμένα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης επανέλαβαν την απειλή να κλείσουν το στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ. Ο διοικητής του ναυτικού του επιλέκτου αυτού σώματος, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, είπε ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο τα Στενά του Ορμούζ είναι θαλάσσιος δίαυλος και αν μας απαγορευτεί να τον χρησιμοποιούμε, θα τον κλείσουμε», σύμφωνα με το πρακτορείο Fars. «Σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής, δεν θα έχουμε τον παραμικρό δισταγμό να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα ιρανικά θαλάσσια ύδατα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Tasnim, σημείωσε ότι οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου δεν θα πέσουν στο μηδέν, ανεξαρτήτως αν θα συνεχιστούν οι εξαιρέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ή όχι. «Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και τις προϋποθέσεις για την αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα... Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής (...) Έχουμε χρόνια εμπειρίας στην εξουδετέρωση των προσπαθειών των εχθρών να επιφέρουν πλήγματα στη ΄χωρα μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, η χώρα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους εταίρους της και ιδίως με τους Ευρωπαίους, για τα θέματα αυτά.

naftenmporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή